Vijesti

Institut za nestale osobe upozorava: Nedostaje nam tačnih informacija o lokacijama grobnica. Šutnja otežava potragu za nestalima

Savjetodavni odbor Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine danas će, u Banjoj Luci, obilježiti Međunarodni dan nestalih osoba - 30. august da bi se prisjetili svih osoba koje se smatraju nestalima i ukazali na činjenicu da su prisilni nestanci rezultat počinjenog zločina.

"Taj datum ima posebnu težinu u našoj zemlji, imajući u vidu da je u Bosni i Hercegovini tokom rata nestalo oko 35.000 osoba i da se i danas, 30 godina nakon početka rata, još traga za 7.597 nestalih osoba", kazala je za Fenu glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić.

Centralna manifestacija planirana je za kasnije danas i to mirnom šetnjom, od Gospodske ulice do Trga Krajine, gdje je postavljena izložba “Gdje je?” Međunarodnog komiteta Crvenog krsta/križa koja se sastoji od imena svih osoba za čijim posmrtnim ostacima se još traga.

"Iz svih dijelova Bosne i Hercegovine želimo odati počast nestalim osobama i u isto vrijeme apelovati na sve one kojih se pitanje nestalih tiče, u najvećoj mjeri nosiocima vlasti, da se tom pitanju mora dati prioritet jer bez rješavanja pitanja nestalih osoba nije moguće uspostavljanje povjerenja i izgradnja demokratskog društva", naglasila je.

Tako je, posjetila je Fazlić, prošle godine Međunarodni dan nestalih obilježen u Mostaru simboličnim bacanjem bijelih ruža sa Starog Mosta, a ove godine će to biti mirna šetnja u Banjoj Luci.

"Institut i porodice nestalih takve poruke slat će i iz drugih gradova u našoj zemlji, u narednom periodu ", naglasila je.

Obilježavanje tog dana je još jedna prilika da se nosiocima vlasti skrene pažnja, i pored postignutog napretka u rješavanju nestalih osoba, da je ovo najznačajnije pitanje ljudskih prava sa kojim se suočava ne samo Bosna i Hercegovina nego i druge države bivše Jugoslavije.

"Naime, u zemljama bivše Jugoslavije traži se 11 hiljada nestalih osoba, a najveći broj nestalih, 70 posto od tog broja se traži u BiH", istaknula je.

Ona kaže da je dosad u našoj zemlji pronađeno skoro 80 posto nestalih osoba.

"Međutim nedostatak tačnih informacija o lokacijama grobnica i zavjet šutnje, onih koji znaju gdje su posmrtni ostaci ubijenih žrtava koji su odlučni da sakriju istinu, otežava našu neumornu potragu za nestalim osobama", naglasila je.

Kako je podsjetila, rješavanje sudbine hiljada nestalih osoba prevashodno je obaveza nosioca vlasti, ali i civilizacijska i moralna obaveza prema žrtvi i porodici žrtve i društva u cjelini i svih pojedinaca, koji imaju ali ne žele otkriti informacije koje bi mogle pomoći u rasvjetljavanju sudbine velikog broja nestalih.

"Jer porodice samo žele kosti svojih najmilijih i grob ili mezar na kojem će izreći molitvu ili zapaliti svijeću", naglasila je glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Fazlić, na Međunarodni dan nestalih.

Institut, uprkos otežavajućim okolnostima, i dalje bilježi značajne rezultate u radu. U prvih šest mjeseci ove godine identifikovana je 101 nestala osoba.