kulminira sukob javnih servisa

Islamska zajednica u BiH uputila apel odgovornim da hitno osiguraju nesmetan rad javnog medijskog servisa

FOTO: AA

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je zabrinuta prekidom produkcije i emitiranja programa RTV Federacije BiH, navodi se u saopćenju rijaseta.

Kako se navodi u saopćenju za javnost Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u BiH, uloga javnog servisa u svakoj slobodnoj i demokratskoj državi i društvu je od presudne važnosti.

"Svi akteri javnog i političkog života trebali bi rješavanje dugogodišnjih problema u funkcionisanju javnog RTV sistema staviti u vrh svojih prioriteta. Vjerske zajednice pa tako i Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini kao aktivan dio društva ima interes u funkcionisanju profesionalnog i nezavisnog javnog medijskog servisa, te još jednom apeluje na sve odgovorne da hitno iznađu rješenja i omoguće nesmetan rad, kako FTV BiH, tako i drugih javnih servisa“, dodaje se u saopćenju.

Podsjetimo, BHRT je donio odluku o uvođenju privremenih mjera kojim se ukida pružanje nekih usluga FTV-a. U odluci koju je donio BHRT stoji da će izuzetak od obustave usluga biti one usluge koje BHRT pruža za produkciju Dnevnika i vijesti Federalne televizije i Federalnog radija.