Svijet

Istraga duga 14 godina: Njemački tužitelji “100% sigurni” da znaju ko je ubio Madeleine McCann

Njemački tužitelji su “100 posto sigurni” da je osuđeni pedofil i silovatelj Christian Brueckner “ubio Madeleine McCann”. Njemački tužitelj Hans Christian Wolters rekao je da su istražitelji “uvjereni” da imaju pravog čovjeka i da imaju dovoljno dokaza da podignu optužnicu za nestanak 2007. godine.

Brueckner se trenutno nalazi u zatvoru visoke sigurnosti u Oldenburgu, u blizini Bremena na sjeveru Njemačke, gdje služi kaznu za druga krivična djela.

Istražitelji se nadaju da će sljedeće godine podići optužnicu protiv 44-godišnjaka nakon što su odvojili vrijeme da prikupe što je moguće više dokaza prije nego što slučaj dođe na sud.

Madeleine McCann nestala je s tri godine iz apartmana za odmor u Portugalu dok je bila na odmoru s roditeljima, Kate i Gerry McCann, braćom i sestrama i grupom porodičnih prijatelja i njihove djece.

“Uvjereni smo da imamo čovjeka koji ju je odveo i ubio”, rekao je Wolters za Mirror. “Sada imamo dokaze. Ali, ne radi se samo o optužbi protiv njega – želimo ga optužiti najboljim mogućim dokazima.”

Wolters je rekao da će se istraga nastaviti “sve dok postoje dodatni tragovi ili informacije”.

Rekao je da dokazi uključuju analizu telefona koja ga je smjestila u Ocean Club kada je Madeleine nestala i navodno priznanje koje je Brueckner dao prijatelju.

‘To su posredni dokazi – nemamo direktne”, rekao je Wolters. “Da smo imali snimak tog čina ili sliku Madeleine mrtve s Bruecknerom na kameri, ne bismo morali uputiti javni apel. Ali mi imamo samo posredne dokaze.”

No, priznao je da tužitelji nemaju direktnih dokaza da je Madeleine mrtva ili ideju o tome kako je umrla.

“Nemamo tijelo i DNK, ali imamo druge dokaze. Na temelju dokaza koje imamo, to je jedini mogući zaključak. Ne mogu vam reći na temelju čega pretpostavljamo da je mrtva. Ali, za nas ne postoji druga mogućnost. Nema nade da je živa”, rekao je.

Osuđeni pedofil i silovatelj Christian Brueckner (44) istražuje se zbog pet drugih napada – uključujući seksualni napad iz 2007. na 10-godišnju djevojčicu koji se dogodio nedaleko od Praia da Luz gdje je Madeleine nestala mjesec dana ranije, zatim ubistvo 16-godišnje Carole Titze u De Haanu u Belgiji 1996. godine. Tu je i slučaj silovanja 20-godišnje Irkinje Hazel Behan u Praia de Rocha, Portugal, 2004. godine; nestanak petogodišnje Inge Gehricke – prozvane ‘njemačka Maddie’ – 2015. godine; i incident iz 2017. godine na dječjem igralištu u Messinesu, 40 milja od Praia de Luz, gdje je muškarac optužen za izvršenje spolnog čina pred maloljetnicima.

Vlasti su prošle godine rekle Madeleineinim roditeljima Kate i Gerry McCann da imaju dokaze da njihova kći više nije živa, bez navođenja detalja. Wolters je zatražio ‘strpljenje’ u istrazi i rekao ‘imamo vremena na raspolaganju’ jer je Brueckner u zatvoru.

Podrazumijeva se da je živio u kamperu u blizini Praia da Luz, gdje su Madeleine i njena porodica boravili kad je nestala. Brueckner se također istražuje zbog nekoliko drugih napada, uključujući napad na 10-godišnju djevojčicu, kao i ubojstvo tinejdžera u Belgiji.

Brueckner se navodno pohvalio da policija nema “ni trunke dokaza” koji ga povezuju sa slučajevima, a istragu je opisao kao policiju “koja se hvata za slamke za nove tragove” kako bi ga osudila. Izvor također tvrdi da je Brueckner “i dalje ustrajan da nema nikakve veze s Maddieinim nestankom i vjeruje da se policija jednostavno udvara javnosti neprestano ga povezujući sa slučajem”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare