Svijet

Istražili su kakve su nuspojave kod AstraZenece i Pfizera. Razlike su drastične

AstraZenecino cjepivo protiv covida trebalo bi zabraniti za sve dobne skupine, pa i za starije od 60, izjavio je Marco Cavaleri, predsjednik radne skupine za cjepiva Evropske agencije za lijekove (EMA) u intervjuu za italijanske novine La Stampa.

Intervju je objavljen nakon što je italijanska Vlada zbog učestalih nuspojava zabranila korištenje tog cjepiva za mlađe od 60 godina, i to nakon što je tinejdžer koji je primio to cjepivo preminuo od rijetkog oblika zgrušavanja krvi.

Dobrobiti cjepiva i dalje su veće od rizika, rekao je, ali u situaciji dostupnosti drugih cjepiva ne treba više inzistirati na AstraZeneci.

U Hrvatskoj je prije tri mjeseca nakon primanja AstraZenece preminuo do tada potpuno zdrav 33-godišnji muškarac iz Siska, no ni nakon više mjeseci nadležni nisu utvrdili je li njegova smrt povezana sa cjepivom.

“Za prijavu 33-godišnjaka zaprimljena je zatražena dokumentacija od prijavitelja te se dodatno traži specijalističko mišljenje vanjskog instituta na području poremećaja zgrušavanja krvi kako bi se mogao donijeti konačan zaključak – objašnjavaju iz Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

Iako Štab civilne zaštite na presicama i HALMED na svojim stranicama izvještavaju kako u Hrvatskoj nema značajnije razlike u nuspojavama s obzirom na proizvođača cjepiva, službeni podaci HALMED-a o prijavljenim nuspojavama i podaci Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) o primjenjenim dozama to nedvojbeno demantiraju: AstraZeneca je daleko ispred ostalih, i to po udjelu pristiglih prijava i po sumnji na smrtne ishode.

Na Modernino cjepivo prijavljeno je 15.5 nuspojava na svakih 10 hiljada upotrijebljenih doza, na Pfizerovo njih 15.8, na J&J 21., dok taj broj za AstraZenecu iznosi čak 35.1.

Ni kod prijavljenih sumnji na smrtni slučaj vezan za cjepivo brojevi ne idu u prilog AstraZeneci. Naime, na svakih 100 hiljada apliciranih doza toga cjepiva bilo je 2.14 prijava na sumnju na smrtni ishod, dvostruko više nego za Pfizer i gotovo peterostruko više nego za Modernu.

Komentar ovih pokazatelja zatražili smo jučer od ravnatelja HZJZ-a Krunoslava Capaka, koji nije reagirao na dostavljene podatke, dok su iz HALMED-a kazali kako ćemo njihovo tumačenje dobiti danas.

HALMED je dosad primio ukupno 23 prijave sumnji na nuspojave sa smrtnim ishodom koje su vremenski povezane s razdobljem cijepljenja. Za njih sedam je ustanovljeno da uzročno-posljedična veza nije vjerojatna.

U ovom trenu ocjenjuje se pet prijava na Pfizer i sedam na AstraZenecu. Iz HALMED-a navode i da je za četiri prijave, odnosno tri na Pfizer i jednu na Modernu zaključeno je da uzročno-posljedičnu povezanost nije moguće ocijeniti iz dostupnih podataka, no i one su unesene u evropsku bazu nuspojava.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare