nove optužbe

Istražitelji kod Debevca zaplijenili gomilu satova, kako je misteriozno nestao poklonjeni Polo pa se pojavio na Palama

Na današnjem ročištu na Sudu Bosne i Hercegovine na kojem je Tužilaštvo BiH prezentiralo dokaze na osnovu kojih je predložilo da se produži pritvor Ranku Debevecu i Osmanu Mehmedagiću u centru pažnje bili su - crni Polo i luksuzni sat!

Naime, upravo su to bili pokloni koje je primio suspendirani predsjednik Suda BiH Debevec kako bi, kako je naglasila tužiteljica Bojana Jolović, koristeći svoju funkciju utjecao na druge uposlenike Suda u vezi određenih predmeta.

Prema Tužilaštvu, Debevec je od autokuće Kramar iz Ljubuškog na poklon dobio automobil marke Polo, crne boje, koji je, da ne bilo upadljivo, registriran na ime sestre njegove supruge i to u periodu kada je ova autokuća bila uključena u veliki broj postupaka pred Sudom BiH.

Tužiteljica je navela da je Debevec potom pozvao autolakirera Sretena Terzića da s automobila ukloni reklamu Kramara.

Posebno je zanimljivo da je nakon 20. decembra prošle godine, kada su uhapšeni Debevec i Mehmedić, automobil bio sakriven. Pregledom nadzornih kamera, utvrđeno je da mu se trag gubi na jednoj raskrnici prema Sokocu.

No, daljnjim istražnim radnjama, automobil je pronađen u Autolakirerskoj radnji Terzić na Palama i preuzeli su ga pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

A kad je riječ o satu, navodno vrijednom čak 15.000 eura, njega je Debevec dobio na poklon od Zdravka Mamića o čemu smo već pisali.

Međutim, novi detalj o kojem se govorilo na ročištu jeste da su istražitelji preksinoć po nalogu Tužilaštva BiH ponovo pretresali Debevcov stan.

Kako je potvrdila tužiteljica Jolović, pronađen je i tom prilikom izuzet veći broj satova i trenutno se utvrđuje da li je neki od njih Mamićev.

Podsjetimo, bivši šef zagrebačkog nogometnog kluba Dinamo, koji je pravosnažno osuđen u Hrvatskoj, krije se u BiH.

Njegov susret sa Debevcem, kao i sat kojim je ga je "počastio", dovode se u vezu s ekstradicijskim postupkom koji se vodio protiv Mamića, a na zahtjev hrvatskog pravosuđa.