OTKRIĆE OBORILO REKORD

Istraživači na dnu mora pronašli jeziva crna jaja: Nakon otvaranja dočekalo ih šokantno otkriće

Razumjeti kako bilo šta može preživjeti u najdubljim dijelovima svjetskih okeana pravi je izazov. Ljudi su se spustili do dubine od 332,35 metara bez upotrebe podmornica, a čak i to je zahtijevalo visoko specijaliziranu opremu i intenzivan program obuke.

Uprkos ekstremnim pritiscima, ograničenom svjetlu i ledenim temperaturama koje čine ovo jedinstveno okruženje, neki organizmi žive sretno na hiljadama metara dubine.

Nedavno otkriće ostavilo je naučnike bez daha i u šokiu. Doktor Yasunori Kano s Univerziteta u Tokiju upravljao je daljinskim upravljačkim vozilom (ROV) u Kuril-Kamchatka brazdi na sjeverozapadnom Pacifiku kad je primijetio crna jaja.

Šta je u ljusci

Sam čin opažanja nije bio lagan s obzirom na tamu, ali Kano je uspio i povući jaja sa dubine od 6.200 metara. Nesiguran oko njihove prirode, pokazao ih je doktoru Keiichiju Kakuiu s Univerziteta Hokkaido, koji je potom suautorirao članak o ovom zadivljujućem otkriću.

"Kad sam ih prvi put vidio pomislio sam da bi to mogli biti protisti ili nešto slično", objasnio je Kakui za IFLScience. Inače, protisti su obično jednostanični organizmi koji uključuju većinu algi i nekih gljiva.

"Pod stereomikroskopom sam jedno od njih prerezao, i iz njega je curila mliječna tekućina." Kakui je dodao da je nakon što je "očistio tekućinu" počela su se nazirati "krhka bijela tijela u ljusci" i shvatio da su misteriozne crne kuglice zapravo jajačca plošnatih crva (platyhelminthes).

Rijetko otkriće

"Tada nisam znao koliko je ovo otkriće rijetko, i nisam mogao identificirati kojoj grupi plošnjaka pripadaju", priznao je. "Nestrpljivo sam čekao da ih proučim kad se vratim u svoj laboratorij."

Uzorci su zatim prevezeni u Muzej Univerziteta Hokkaido gdje su Kakui i njegov tim uspjeli izdvojiti četiri netaknute jajne kapsule i pronaći ostatke crva unutar njih.

Jedan crv je tretiran etanolom i dehidriran kako bi se napravile staklenke koje su istraživači mogli obojiti i analizirati, dok je DNA izvađena iz druga dva crva, izvještava IFL Science.

Rekord

Rezultati su otkrili da je njihovo otkriće oborilo rekord: ovo su sada najdublje nastanjeni slobodno živeći plošnati crvi na Zemlji. Ne samo to, već su njihova istraživanja pokazala da nema velike razlike u razvoju plošnatih crva u dubokom moru i njihovih plićih rođaka.

"Ovo istraživanje pruža najdublji zapis o slobodno živućim plošnjacima i prve informacije o njihovim ranim stadijima života u abisalnoj zoni, koje su vrlo slične onima u oblikima plitkih voda", napisali su Kakui i njegov suautor Aoi Tsuyuki u članku objavljenom u časopisu Biology Letters.

"Ova sličnost u razvoju između relativno blagih plitkih voda i ekstremnih abisalnih okoliša sugerira da su tricladidi prilagođavanju potrebni prije svega fiziološki i/ili ekološki izazovi, a ne razvojni." Kakui je dodao da su za studiju prikupljeni i drugi "dragocjeni uzorci", pa ima još puno posla.