Ima niz simptoma

Istraživanje: Navika spavanja mogla bi biti rani znak upozorenja na ozbiljnu bolest

Nova studija otkrila je da navika spavanja može biti rani znak potencijalne pojave lupusa. Lupus, ili sistemski eritemski lupus, autoimuna je bolest u kojoj imunološki sistem postaje hiperaktivan i napada normalno, zdravo tkivo. To rezultira simptomima kao što su upala, otok i oštećenje zglobova, kože, bubrega, krvi, srca i pluća.

Studija, koju su proveli naučnici i istraživači s King's Collegea u Londonu te Univerziteta u Cambridgeu, otkrila je da povećanje noćnih mora ili halucinacija može signalizirati početak ove bolesti. Istraživači su ispitali 676 ljudi koji žive s autoimunim stanjem.

Tokom istraživanja, pacijente su pitali kada su se pojavili određeni simptomi, poput gubitka ravnoteže i depresije. Prema istraživanju, trećina pacijenata prijavila je noćne more prije pojave lupusa.

Kliničari bi trebali aktivno pratiti neuropsihijatrijske simptome kako bi brže prepoznali znakove pogoršanja autoimunih bolesti

"Važno je da kliničari razgovaraju sa svojim pacijentima o ovim vrstama simptoma i ulože vrijeme na zapisivanje individualnog napredovanja simptoma kod svakog pojedinca. Pacijenti često znaju koji su simptomi loš znak da će se njihova bolest pogoršati, stoga je važno o tome razgovarati", rekla je glavna autorica studije, istraživačica dr. Melanie Sloan, a prenosi Daily Express.

Profesor David D’Cruz nadovezao se na dr. Sloan: "Mnogo sam godina razgovarao o noćnim morama s pacijentima s lupusom i mislio da postoji neka veza. Ovo istraživanje pruža dokaze za to. Dakle, snažno potičemo više liječnika da pitaju o noćnim morama i drugim neuropsihijatrijskim simptomima, za koje se smatra da su neobični, kako bismo ranije otkrili napade bolesti."

Nacionalna zdravstvena služba (NHS) navodi da lupus može uzrokovati niz simptoma, uključujući:

  • Osip koji se javlja nakon izlaganja suncu.
  • Ekstremni umor.
  • Bolovi u zglobovima i mišićima.

Dodali su da neki pacijenti imaju i glavobolje, visoku temperaturu, čireve u ustima, gubitak kose, gubitak težine, depresiju, tjeskobu, bolove u prsima, bolove u trbuhu te promjene boje prstiju na rukama i nogama.