lažnu kilometražu elektricno auto
Puni Gas

Istraživanje pokazalo: Svako sedmo električno vozilo može imati lažnu kilometražu

Kupovina polovnog automobila trebala bi biti uzbudljiva, ali nedostatak transparentnosti na tržištu polovnih vozila je frustrirajući. To se nije promijenilo s porastom popularnosti električnih vozila. Iako se mnogi prebacuju na električne automobile kako bi smanjili emisije štetnih plinova, operativne troškove i troškove održavanja, istraživanje carVerticala pokazalo je da su električna vozila i dalje podložna raznim prevarama, uključujući izmjene na brojaču kilometara, odnosno da imaju lažnu kilometražu.

Električni automobili su budućnost jer ljudi počinju preferirati tihu, CO2 neutralnu vožnju u odnosu na fosilna goriva i bučne motore. Iako vlade postupno ukidaju benefite vlasnicima električnih vozila, električni su automobili mnogo lakši za održavanje, a istovremeno tehnološki napredniji od dizelskih i benzinskih vozila.

Lakše krivotvoriti

Nažalost, bilo koje električno vozilo može imati vraćenu kilometražu jer koriste iste digitalne brojače kilometara kao i bilo koje drugo vozilo. Digitalne brojače kilometara zapravo je puno lakše krivotvoriti u poređenju s mehaničkim koji se koriste u starijim vozilima.

Prema podacima firme za hostoriju automobila carVertical, 15,6 posto svih vozila u Evropi ima vraćenu kilometražu. Udio električnih vozila s vraćenom kilometražom je sličan – 13,4 posto svih električnih automobila imalo je izmijenjene brojače kilometara. To sugerira da se kupci polovnih električnih i vozila na fosilna goriva suočavaju s gotovo istim rizikom od prevare s kilometražom.

Očitavanje brojača kilometara izvrsno je za procjenu stanja automobila. Većina proizvođača električnih vozila daje jamstvo na baterije od najmanje 100.000 km. Međutim, obično mogu trajati više od 320.000 km.

Vraćanje brojača kilometara skriva stvarno stanje baterije

Kilometraža vozila može vam pomoći odrediti koliko baterija još može izdržati. Problem je u tome što se ne možete osloniti samo na očitanja kilometraže jer mogu biti lažna, a vijek trajanja baterije može se resetirati. Prevaranti ga mogu namjestiti u roku od nekoliko minuta, što znači da morate poduzeti dodatne mjere opreza kako biste bili sigurni da je automobil vrijedan tražene cijene.

‘Ovisno o kapacitetu, zamjena baterije može koštati desetke tisuća eura ili čak polovinu vrijednosti automobila. Ovo je najskuplji dio električnog automobila, iako su općenito električna vozila jeftinija za održavanje u usporedbi s automobilima s motorima s unutarnjim izgaranjem’, kaže Matas Buzelis, voditelj komunikacija u carVerticalu.

Prodavači polovih automobila mogu dobiti više novca za svoje automobile lažiranjem kilometraže, tako da prevara s brojačem kilometara neće uskoro nestati. Prevaranti se prilagođavaju novim tehnologijama u modernim automobilima, a trendovi pokazuju da ni elektrifikacija voznog parka neće riješiti taj problem.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare