Ekonomija

Italijom hara koronavirus. Ekonomska razmjena s BiH već je u padu

Najveće žarište koronavirusa u Evropi trenutno je u Italiji. Vlada ove države već je poduzeča radikalne mjere, pa je sjever države u potpunosti blokiran i formiran je tzv. veliki karantin na prostoru Lombardije.

S obzirom na to da koronavirus globalno utječe i na ekonomske prilike, pa je već objavljeno da je smanjen uvoz i izviz u Kinu, odakle je virus i krenuo, on svoje odjeke ima i na italijansku ekonomiju

A, kako je Italija drugi po redu vanjskotrgovinski partner BiH, od Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) zatražili smo podatke o razmjeni roba izeđu ove države i BiH.

Iz UIO-a su nam dostavili uporedne podatke za prva dva mjeseca ove godine i prošle i već tu se može vidjeti smjanjenje.

Prema tabelama koje su nam dostavljene pad razmjene je skoro 20 miliona KM!

Tako je vrijednost uvoza u prva dva mjeseca prošle godine bila 253.483.075, 56 KM, dok je ove godine. Ove godine za isti period iznosi 236.798.395,96 KM.

Još je veća razlika kada se pogledaju brojke izvoza u Italiju. Tokom prva dva mjeseca prošle godine u ovu zemlju izvezli smo robu u vrijednosti od 213.545.369,19 KM dok smo u prva dva mjeseca ove godine izvezli 173.952.697,91 KM.

S obzirom da se u Italiji koronavirus pojavio sredinom februara, a svoj vrhunac dostiže posljednih dana, za očekivati je da će ove brojke još više padati.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare