Vijesti

Iz BH. povorke ponosa kažu da je Grad odbio osvjetljavanje Vijećnice u duginim bojama: “Dosta ovoj diskriminaciji”

Organizacioni odbor BH. povorke ponosa saopćio je da je odbijen zahtjev za osvjetljivanjem Gradske Vijećnice Sarajevo u duginim bojama, u znak podrške i solidarnosti sa LGBTIQ osobama u bh. društvu.

U saopćenju navode da, nakon što su dostavili zahtjev Javnom preduzeću Sarajevo za osvjetljavanjem zgrade Vijećnice, od strane istog pravnog lica upućeni su da odluku o osvjetljavanju donosi isključivo Gradsko vijeće, a implementira JP Sarajevo.

"Zvanični dopis, poučeni ranijim iskustvima, poslali smo i Gradskoj upravi kada i JP Sarajevo. Nakon što nismo dobili odgovor od Gradskog vijeća, 16. juna 2023. godine poslali smo urgenciju na prvobitno dostavljeni dopis.

Poslije danas objavljenog teksta medija BIRN na ovu temu, dobili smo i odgovor u tekstu e-maila u 18.43, bez zvaničnog akta, adekvatnog objašnjenja i elaboriranja razloga niti pozivanja na odgovarajući pravilnik. U navedenom mailu u jednoj rečenici naznačeno je samo da se ne može udovoljiti našem zahtjevu", navodi se u saopćenju.

Iz Organizacionog odbora BH. povorke ponosa se pitaju da li Gradska uprava selektivno bira na koji način i kome će ustupiti prostor, odnosno, zid zgrade Vijećnice ili su u suštini jedino LGBTIQA prava prostor razilaženja i diskriminacije?

"Ovo je još jedan razlog zašto je važno izaći na povorku i jasno poručiti da je dosta ovakvoj diskriminaciji", navodi se u saopćenju.