'Promoviraju podjele'

Iz Misije OSCE-a za Raport o Dodikovim protestima: Građani su prozreli besmislene poteze, to je pokazao slab odziv

Pod nazivom “Granica postoji” Dodikove pristalice danas s početkom u 18 sati organiziraju nove proteste u blizini entiteskih linija

U Misiji OSCE-a u Bosni i Hercegovini za Raport su komentirali proteste održane prošlog petka na četiri lokacije na liniji razgraničenja između dva bosanskohercegovačka entiteta - FBiH i RS, kao i najave novih protesta.

Podsjećamo, u prošli petak se okupio manji broj građana u entitetu RS, kako bi se protestnom šetnjom i blokedom saobraćaja usprotivili tome što je Tužilaštvo BiH podiglo optužnice protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika i direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića.

Pod nazivom “Granica postoji” Dodikove pristalice danas s početkom u 18 sati organiziraju nove proteste u blizini entiteskih linija u Vlasenici i u Oštroj Luci kod Sanskog Mosta.

Na upit Raporta da li ovakvi i slični skupovi koje danima prati zapaljiva i nacionalistička retorika mogu narušiti sigurnosnu situaciju u BiH i dovesti do narušavanja mira iz Misije OSCE-a u našoj zemlji pojašnjavaju:

"Protesti održani prošlog petka na četiri lokacije u Republici Srpskoj, na međuentitetskoj liniji razdvajanja, i retorika koja ih je pratila, nisu bili konstruktivni. Naprotiv, njihova svrha bila je da promovišu daljnje podjele, stvore tenzije i izvrše pritisak na pravosuđe. Konkretne lokacije na kojima su održani protesti kao i retorika kojom je administrativna linija pogrešno proglašena granicom, ne doprinose ni sigurnosti ni stabilnosti", naveli su iz Misije OSCE-a u BiH.

Iz Misije OSCE-a u BiH su uputili i apel političarima.

"Zapazili smo da su građani prozreli ove beskorisne poteze, što je pokazao i slab odziv na proteste. Pozivamo političare da se usredsrede na stvarne potrebe BiH, kao što su zapošljavanje, kvalitetno obrazovanje, zdravstvena zaštita te borba protiv korupcije. Ljudi Bosne i Hercegovine zaslužuju bolji životni standard bez nestabilnosti prouzrokovanom sve većim podjelama", poručili su iz OSCE-a.

Na konstataciju Raporta da je prošle sedmice bilo i poziva za kontraokupljanje u FBiH, kao odgovor na proteste u RS, te kako se sve skupa može odraziti na mir u našoj zemlji, iz Misije OSCE-a navode:

"Misija OSCE-a u BiH podržava pravo na slobodu mirnog okupljanja, uključujući ukazivanje na osjetljive ili kontroverzne teme. Nadležni organi mogu ograničiti mirna okupljanja samo u slučaju jasnog i direktnog podsticanja na nasilje ili izazivanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje, koje predstavlja podsticanje na nasilje i diskriminaciju.

Jednako tako, svako treba imati pravo na učešće u kontra skupu, u cilju izražavanja neslaganja sa stavovima iskazanim na javnom okupljanju, po mogućnosti u blizini originalnog okupljanja. U skladu sa međunarodnim standardima zaštite ljudskih prava, država ima obavezu da omogući održavanje oba skupa, a jedina iznimka odnosi se na slučajeve kada takvi skupovi nose rizik neizbježnog nasilja, koji nije moguće umanjiti ili spriječiti ni na kakav drugi način.

U svim takvim situacijama pozivamo političare da se ponašaju odgovorno i razumno te da prioritet daju pomirenju, prevladavanju podjela i ujedinjavanju zajednica za dobrobit svih građana", zaključuju za Raport iz Misije OSCE-a u BiH.