Politika

Iz SDA tvrde da podržavaju porodicu Memić: Uvlače vas u politički obračun. Ovo su istine o SDA i slučaju ‘Memić’

Nakon jučerašnjih protesta na kojima se tražila pravda za Dženana Memića, Davida Dragičevića ali i svu drugu djecu koja su postale žrtve režima i tromog sistema, reagirala je SDA.

U saopćenju tvrde da podržavaju borbu porodice Memić.

“Stranka demokratske akcije u potpunosti podržava pravnu borbu porodice Memić, kao i svih ostalih građana kojima su pravosudne institucije u Bosni i Hercegovini uskratile pravo na istinu i pravdu. Pozivamo porodicu Memić da se u borbi za pravdu osloni samo na istinu, da ne dopusti neistine i manipulacije”, navodi se u saopćenju.

Kao neistinu ističu navod da se SDA nikad nije oglasila o slučaju Memić.

“Neistina je da se ‘SDA nikada nije oglasila o slučaju Memić’, a još je veća neistina da SDA na bilo koji način stoji iza pokušaja prikrivanja odgovornih za ovaj slučaj. Te neistine se uporno plasiraju, te ćemo zato podsjetiti na saopćenje još iz 2018. godine u kojem smo najoštrije osudili nesposobnost pravosudnih organa Kantona Sarajevo da otkriju, procesuiraju i kazne odgovorne za smrt Dženana Memića.

PROČITAJTE  Žestok obračun Čampare i Izetbegovića: Volio bih Bakire da tebe nikada nisam upoznao. Sebija i ti sijete mržnju. Ide tužba za klevetu

U istom saopćenju podržali smo zahtjev porodice da se ispita odgovornost pravosudnih i policijskih organa, a prvenstveno Tužilaštva Kantona Sarajevo za nerješavanje ubistva Dženana Memića. I dalje čvrsto ostajemo i insistiramo na rješavanju ovog, ali i niza drugih slučajeva koje pravosudne institucije već godinama ne rješavaju, poput ubistva dvojice sarajevskih policajaca”, navode iz SDA.

Pozvali su porodicu Memić da ne dopusti da bude uvučena u političke obračune i “iskorištena od pojedinih stranaka i pojedinaca iz pravosuđa, koji se služe neistinama i manipulacijama”.

“Sljedeća neistina je da ‘SDA napada Gordanu Tadić zbog slučaja Memić’. Podsjetićemo da SDA dugi niz godina – mnogo prije nego se Tužilaštvo BiH uopće zainteresiralo za slučaj Memić – insistira na suštinskim reformama u bosanskohercegovačkom pravosuđu i traži smjene najodgovornijih pojedinaca, među kojima je i Gordana Tadić.

PROČITAJTE  Zahiragić konačno otkrio 'najveću aferu u historiji KS'. Tiče se lijekova, tražit će smjenu ministra Vranića

SDA će nastaviti podržavati pravnu borbu porodice Memić, ali se protivimo zloupotrebi njihove tragedije u političke svrhe ili u svrhu spašavanja statusa kompromitiranih pravosudnih zvaničnika”, kažu iz SDA.

Na kraju kažu da oni kritiziraju Tužilaštvo BiH već godinama i da to nema nikakve veze sa slučajem ‘Memić’.

“Pokretanje politički motiviranih procesa, selektivno procesuiranje ratnih zločina i pokušaji mijenjanja karaktera proteklog rata kroz masovno podizanje optužnica protiv generala Armije RBiH, te amnestiranje zvaničnika iz entiteta RS za najozbiljnija krivična djela, činjenice su koje ukazuju na potrebu smjene Tadić sa dužnosti glavne državne tužiteljice. Na tome godinama insistiramo, i to nema nikakve veze sa slučajem Memić”, naveli suz iz SDA.Povezani postovi: