Politika

Iz stranke Fuada Kasumovića: Osujećen i posljednji, najpodmukliji pokušaj izborne krađe od strane SDA

Iz stranke Fuada Kasumovića – Bosanskohercegovačke inicijative tvrde da su oni ‘apsolutni je pobjednik Općih izbora 2022. godine’ kada je u pitanju Grad Zenica.

Kažu da to potvrđuju trenutni rezultati dostupni na web stranici Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH).

“A pobjeda će biti uvjerljivija nakon što se konačno završi prebrojavanje glasova na užem gradskom području Zenice, gdje smo prema pouzdanim izvještajima naših posmatrača u izbornoj noći, dominantni u odnosu na SDA”, navode u saopćenju.

Kako navode BHI KF je dan nakon izbora informisala javnost o neregularnostima u izbornom procesu.

“Gdje je posmatrač SDA Mehmed Šačirović – Meša uz pogodovanje članova Gradske izborne komisije Zenica bliskim SDA, direktno uticao na izbor članova biračkih odbora s ciljem izbornih prevara. U najmanju ruku sumnjivi izborni rezultati na više biračkih mjesta, dodatno nas upozoravaju na izborne malverzacije. Ono što nas u Bosanskohercegovačkoj inicijativi Kasumović Fuad najviše zabrinjava jeste proces prebrojavanja glasačkog materijala koji u Zenici traje nikada duže”, navode u saopćenju.

Kažu da je očito kako je i u ovom procesu izvršena zloupotreba Gradske izborne komisije Zenica od strane SDA po čijem su osmišljenom planu prvo prebrojani glasovi iz ruralnih naselja.

“Majstori izbornih prevara pokušali su privdnim pozitivnim rezultatima na početku prebrojavanja steći prednost u postizbornom procesu i uvjeriti birače, građane i posebno svoje potencijalne koalicione partnere da je SDA pobjednik izbora i stranka koja će formirati buduću skupštinsku većinu.

Na njihovu žalost, a sreću građana koji su najveću podršku dali BHI KF i drugim probosanskim strankama, ovakva podmukla igra, koja je samo nastavak manipulisanja osjećajima građana i varanja prije svega bošnjačkog nacionalnog korpusa, pravovremeno je pročitana i osujećena. I to ne samo od strane BHI KF i drugih političkih subjekata koji se zalažu za fer i korektne izbore, nego i od Centralne izborne komisije BiH koja je danas zadala novi šamar kriminalnoj organizaciji SDA i njenim satelitima. Naime, odlukom CiK BiH, zbog uočenih mnogobrojnih nepravilnosti i gubitka povjerenja od strane birača i većine političkih subjekata, GiK Zenica oduzeta je nadležnost u nastavku prebrojavanja preostalih glasačkih lisova, te su vreće zapečaćene i bit će prevezene u Glavni centar za brojanje za provedbu Općih izbora u Bosni i Hercegovini u Sarajevu. Ovo definitivno smatramo najeklatantinijim dokazom da se u Zenici tokom izbornog procesa odvijala i da se za kraj prebrojavanja glasačkih lističa pripremala dobro osmišljena i u BiH neviđena izborna prevara od strane SDA. Ističemo kako Bosanskohercegovačka inicijativa Kasumović Fuad u 10 od ukupno 12 gradova / općina u ZDK nema nikakvu kadrovsku infrastrukturu što nas opravdano dovodi u sumnju kako su se i u ostalim mjestima dešavale izborne krađe ali i daje draž više izbornoj pobjedi BHI KF”, zaključili su u saopćenju.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare