Vijesti

Iz Vijeća Evrope pozvali na uklanjanje murala Ratku Mladiću: Zaprepašteni smo

Izvjestioci Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE) pozvali su danas vlasti u Srbiji da uklone mural Ratka Mladića u Beogradu i poduzmu oštre mjere protiv veličanja ratnih zločinaca.

Kako se navodi u saopštenju, Piero Fassino i Ian Liddell Grainger, izvjestioci PSVE za monitoring Srbije, pozvali su vlasti u Srbiji da poduzmu nedvosmislene mjere protiv veličanja osuđenih ratnih zločinaca i da uklone, bez odlaganja, mural u Beogradu koji veliča Ratka Mladića, osuđenog za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

"Zaprepašteni smo neuspjehom vlasti, uprkos odluci komunalne policije, da uklone ovaj nelegalno postavljen mural i što je bivšem dobitniku nagrade Vaclav Havel, Inicijativi mladih za ljudska prava, zabranjeno održavanje demonstracija protiv ovog murala 9. novembra 2021. godine, pri čemu je Ministarstvo unutrašnjih poslova navelo "bezbjednosne razloge". Tada smo obavješteni da je policija poslana da zaštiti mural i spriječi pristup mogućim demonstrantima sa obje strane. Uhapšeno je dvoje aktivista Inicijative mladih za ljudska prava, napadnute su njihove kancelarije, spaljen je transparent mirnih demonstranata koji su pozivali na pamćenje genocida u Srebrenici, a nacionalistički ekstremisti organizovali su kontrademonstracije", navode izvjestioci PSVE.

U saopštenju se ističe da "ovakvi postupci podrivaju regionalnu saradnju i ometaju proces evropskih integracija kojem Srbija teži: demokratsko društvo ne može da negira ratne zločine i njeguje kulturu mržnje i nekažnjivosti".

"Stoga pozivamo vlasti u Srbiji da snažnim djelovanjem pokažu svoju spremnost da se odlučno bore protiv veličanja ratnih zločinaca i da bez daljeg odlaganja obrišu murale koji veličaju ratne zločince", saopštilii su Fassino i Liddell Grainger.