veličali zločinca

Schmidt o skandalu u Kalinoviku: Nedopustivo, bit će posljedica

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt tokom govora u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda dotakao se i skandala iz Kalinovika gdje su jučer zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović i načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine general-pukovnik Gojko Knežević te drugi, odavali počast pred spomenikom ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Schmidt je naveo da je u BiH i dalje prisutno negiranje genocida kao i veličanje ratnih zločinaca te je komentirao skandal.

Naime Goganović i Knežević, zajedno sa još nekolicinom pripadnika OSBiH srpske nacionalnosti, jučer su odavali počast srpskim borcima poginulim u ratu devedesetih i to ispred spomenika u Kalinoviku koji simbolizira generalsku kapu Ratka Mladića, presuđenog za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine.

Visoki predstavnik je istakao kako je ovu vijest dobio neposredno pred sjednicu Vijeća sigurnosti te da se sve još mora provjeriti.

"Oni glorifikuju ratne zločince i to je neprihvatljivo", rekao je Schmidt, dodajući da će se svi morati suočiti sa posljedicama.