Politika

Izetbegović: Mi smo kao dobri šahisti reagovali na sve udare na ustavno-pravni poredak

Bakir Izetbegović, lider Stranke demokratske akcije (SDA) danas je dao izjavu za medije nakon razgovora sa evropskim komesaro za proširenje Oliverom Varhelyijem.

Naime, kako je kazao jako je zadovoljan razgovorom te kako je bio optimističan po pitanju da BiH dobije status kandidata EU.

Dodao je kako je Varhelyi na zahtjev predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića pokušao nametnuti temu izmjene Izbornog zakona BiH, ali je on to odbio.

“Smatra da možemo napraviti snažan korak ne samo u ova tri zakona koji se spominju nego i na još dodatna dva koji se odnose na sudove i VSTV. To je jedan set vrlo ozbiljnih zakona koji bi nam omogući, povećao šanse za sticanje kandidatskog statusa”, rekao je Izetbegović.

Između ostalog, kazao je kako će o tome reazgovarati tek kada se završe izbori i kada se formira vlast na svim nivoima.

“Ne mislim da bi trebalo raditi dalje blokade i probleme. Posebno kad se radi o putu ka EU jer sebe (Čović) naziva nosiocem evropskih vrijednosti. Pustimo da vidimo kako će se stvari odvijati. Čović je imao šansu sa Aprilskim paketom da riješi zahtjeve Hrvata, pa je odbio. Isto tako je odbio Fuleov model. Pa je ima elektorski model u Neumu po kojem bi Čović svaki put ušao u Predsjedništvo, a ja ne bih ušao niti jednom. I to je odbio. Šta treba uraditi da Čović bude zadovoljan? Što se mene tiče razgovori jedan na jedan na ovu temu, sa Varhelyijem ili Čovićem, završeni su”, kazao je Izetbegović.

Na samom kraju je kazao kako je pravni tim njegove stranke, predvođen Šefikom Džaferovićem, odradio dobru šahovsku partiju.

“Mi smo kao dobri šahisti reagovali na sve udare na ustavno-pravni poredak. Tako smo i sada odigrali i odgovrili, igramo šahovsku partiju s njima”, kazao je on.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
2 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
kehr
kehr
8 mjeseci

Skinuto sa jednog portala o odluci Evropskog parlamenta:
U izvješću se poziva na ujednačene izborne i ustavne reforme u skladu s načelima EU te odlukama međunarodnog i ustavnog suda, što uključuje jednakost triju konstitutivnih naroda i svih građana. Izražava se žaljenje zbog nedostatka političke volje aktera sa svih strana da osiguraju uspješno okončanje pregovora o hitnoj reformi izbornog zakona.

Iliri
Iliri
8 mjeseci

da jeste, kao stranka ste dobili tužbu protiv srbije, kao stranka ste spriječili hrvatsku da sagradi most, kao stranka ste spriječi dodu da napravi agenciju za lijekove i još mnogo toga , toliko ima toga šta s euraditl da nbe može ovdej stati…..

Last edited 8 mjeseci by Iliri