Vijesti

Izetbegović tvrdi da je dobar rad Vlade FBiH zasjenila afera “Raspiratori”, žali za Radončićem

Nakon sjednice Predsjedništva SDA, novinarima se obratio predsjednik stranke Bakir Izetbegović.

“U toku je sjednica predsjedništva SDA, u trajat će još satima. Pa sam odlučio prekinuti da bi vam kazao o čemu se tamo razgovara i kuda vodi rasprava. Nismo se vidjeli tri i po mjeseca, Kolegij se sastajao. Danas smo ocijenili kako je tekla borba za protiv pandemije i zdravstvenom sistemu. Zdravstven sektor se dobro nosio s pandemijom kao i Vlada kada su u pitanju mjere. Nismo zadovoljni s reakcijama Vijeća ministara, mislimo da se tamo radi blokada. Ništa markantno nisu uradili, još nemamo budžet za 2020. godinu. Očekujemo da se pokrenu i da donesu konkretne mjere da se pomogne privreda”, rekao je Izetbegović.

Međutim, taj “dobar rad” se nije vidio, a za to je kriva afera “Respiratori”.

“Afera Respiratori je sve ovo bacila u sjenu. Pozivam pravosudne institucije da što prije provedu istragu bez pritisaka političkih i medija. SDA stala uz Novalića, ne radi se o utjecaju stranke na pravosuđe. Mi se bavimo politikom, ali imamo pravo da svaki fenomen potcrtamo i reagujemo na njega. SDA nikada neće praviti problem bilo kojem od stubova vlati. Sa nama može imati samo problem krivosuđe. Ovdje se ocrtva da su Tužilaštvo i VSTV pristrasni i pod političim utjecajam, da ne sude i ne odnose se jednako prema svim narodima i predstavnicima naroda. Konkretno, nezamislivo je da urade premijeru RS ovo što su uradili premijeru Federacije. Mi pozivamo na temeljitu reformu pravosudnog sistema, da imamo nevisno i kvalitetno sudstvo”, naveo je Izetbegović.

Potom je komentirao izalazak SBB iz koalicije na državnoj vlasti i ostavku Fahrudina Radončića na mjesto ministra sigurnosti BiH.

“Imamo izlazak Radončića iz Vijeća ministara i izlazak SBB iz državne vlasti, jer neće imenovati novog ministra. Žao nam je što je to tako, jer se tako slabi bošnjački politički blok u jednom politički osjetljivom momentu. Nećemo ubjeđivati Radončića, on smatra da je dovoljno uradio. Nadamo se da se to neće prenijeti na niže nivoe vlasti”, rekao je Radončić.

Inače, Predsjedništvo još uvijek nije raspravljalo o aferi “Asim” i o tome ko bi mogao naslijediti Radončića u Ministarstvu sigurnosti. O popuni Vijeća ministara, odnosno imenima će se razgovarati iduće sedmice.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare