Politika

Izetbegović u Mostaru: Jandrokovićeva priča o trećem entitetu nije ništa novo. Znamo rezultat politike UZP-a

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović, prokomentarisao je u Mostaru najavu predsjednika Sabora Republike Hrvatske Gordana Jandrokovića, koji je kazao kako je Republika Hrvatska u Evropskoj uniji otvorila temu trećeg entiteta u BiH i skrenula pažnju na “unitarizam većine bošnjačkog naroda”, javlja Anadolu Agency (AA).

Lider SDA smatra da to nije ništa novo ili zabrinjavajuće, te da je svima poznato kakav je rezultat ostvarila politika takozvane Herceg-Bosne i udruženog zločinačkog poduhvata.

“Vrijeme je da pravimo mir i stabilnost, te da ne otvaramo stare rane. Pravimo normalnu, građansku i evropsku Bosnu i Hercegovinu, i neka Jandroković bude uvjeren da smo mi puno više zainteresovani za ostanak Hrvata u BiH od njega samog. Naša zemlja dala je trećinu današnjeg stanovništva Hrvatske. Premijeri, umjetnici, sportisti, fudbalski izbornici su im iz Bosne i Hercegovine, dakle naša zemlja je puno dala našim susjedima. Hrvate sa ovih prostora prije tri decenije počela je tjerati glupa nasilnička politika koja je dolazila iz Zagreba, a koja je pokušala praviti etnički čiste prostore, sukobivši Hrvate i Bošnjake koji su nekad bili jedna nacija. Danas nam trebaju pomirenje i zajednički život i neka nas ostave na miru kako bismo sami pravili dobre odnose kakve smo nekad imali”, rekao je Izetbegović.

Osvrnuo se i na odlazak dosadašnjeg visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka i dolazak njegovog nasljednika – Christiana Schmidta, koji bi prema Izetbegovićevom mišljenju trebao biti bolja opcija za BiH.

“Schmidt će imati jača leđa od Inzka. Inzko je bio prijatelj Bosne i Hercegovine i sasvim sigurno bi učinio više da je imao bolju podršku. Nadam se da će njegov nasljedik upravo imati tu bolju podršku prije svega jer dolazi iz svjetske velesile, pa očekujem i da će biti efikasniji. Bit će otpora, to je jasno, vidjeli smo reakcije Ruske federacije i srpske strane u BiH, ali i to će biti prevaziđeno”, konstatovao je Izetbegović.

Rekao je da ga raduje jedinstvo unutar SDA u Hercegovini, kazavši da je ova stranka poraz u drugim dijelovima zemlje doživjela jer su se svi udružili protiv njih. Najavio je i sastanak sa Draganom Čovićem već u narednoj sedmici u Sarajevu, a tema će očekivano biti – Izborni zakon BiH.

“To će biti finalni sastanak, jer je prošla skoro godina od potpisa u Mostaru. Hrvatska strana insistira na rješavanju pitanja koje njih frustrira, tvrdeći da im Bošnjaci biraju predstavnike, dok mi s druge strane tvrdimo da u parlamentima imamo dominaciju manjine, te da recimo HDZ BiH sa petinom ili čak i manje zastupnika u domovima, zaustavlja šta god želi. Tražimo da se i ta stvar riješi, a jučer sam prvi put dobio odgovor od Dragana Čovića da su i oni spremni ići u tom smjeru, što bi mogao biti historijski pomak. Vidjet ćemo da li zaista postoji spremnost”, rekao je Izetbegović.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare