Dobre navike

Izludi vas vrućina i ne možete spavati? Pet savjeta koji mogu pomoći

Dobar san je važan, ali visoke temperature mogu ga poremetiti. Ljudi bi trebali ciljati na sedam do devet sati noćnog sna, no i dalje je broj slučajeva poremećaja spavanja u porastu. Trenutno vladaju vrućine zbog čega je kvaliteta sna dodatno narušena, prenosi Index.

Nedostatak sna može biti uzrok slabijih kognitivnih funkcija, lošeg pamćenja i slabe koncentracije. Idealna temperatura za spavanje je 18,3°C, a kad je viša, vjerovatnije je da ćete se okretati i tako lošije spavati.

Ako se i vi borite s nesanicom uzrokovanom visokim temperaturama, savjeti terapeutkinje Christabel Majendie mogli bi riješiti problem.

1. Ne puštajte vruć zrak u dom

Majendie savjetuje da ne otvarate prozore te da roletne i zavjese držite navučene preko dana. Ciljajte da temperatura u sobi bude između 19 do 20,5°C.

"Ako možete ohladiti sobu prije spavanja, bolje ćete se odmoriti i probuditi svježi", kaže.

2. Pustite svježi zrak u dom

Navečer, kad temperatura zraka padne, otvorite prozore i provjetrite sobu. Ako je to sigurno i tiho, prozore možete držati otvorenima dok spavate.

3. Lezite nisko

Japanska filozofija kaže da krevet treba biti direktno na podu. Naime, pod je hladniji.

"Danas postoje razne opcije, a najjednostavnija je staviti madrac na pod", ističe Majendie.

4. Upalite klimu ili ventilator

Ako imate rashladno tijelo, iskoristite ga. Pripazite da ne stvara buku te da vam ne puše direktno u lice.

5. Skinite odjeću

Što je manje tkanine u krevetu, to će vam biti hladnije. Uzmite laganije plahte od pamučnih materijala, a odjeće se riješite. Ako ste sami ili ne smeta vašem partneru, možete spavati u donjem rublju ili goli, preporučuje terapeutkinja.