na udaru kritika

Izvoz vojne opreme: Odustaje li Švicarska od neutralnosti?

Neutralna Švicarska sada želi biti fleksibilnija kada je riječ o izvozu oružja u ratne zone. Vlada se izjasnila o tome.

Švicarska vlada se založila za veću fleksibilnost izvoza oružja u ratne zone. Zahtjevom da se dopuste iznimke od Saveznog zakona o ratnom materijalu, Savezno vijeće želi stvoriti "prostor za djelovanje" kako bi moglo prilagoditi svoju izvoznu politiku u tom kontekstu "ako bude potrebno", rečeno je u srijedu. Cilj je “omogućiti očuvanje bitnih vanjskopolitičkih i sigurnosnopolitičkih interesa u iznimnim slučajevima”.

Prijedlog Saveznog vijeća (kolegijalne vlade) propisuje da se, uprkos iznimci, "međunarodne obaveze Švicarske, posebno zakon o neutralnosti", moraju i dalje pridržavati u budućnosti.

"Izvoz u zemlje koje ozbiljno i sistematski krše ljudska prava neće biti dopušten", rekla je vlada. Ako se primijeni pravilo iznimke, Parlament će biti uključen u odluku.

Izuzetak bi se, primjerice, mogao napraviti kako bi se mogao održati izvoz rezervnih dijelova odbrambenim tvrtkama iz partnerskih država koje su iznenada uključene u oružani sukob.

Stranke desnog centra žele iskoristiti promjenu kako bi Švicarsku učinile pouzdanijim međunarodnim partnerom. Nakon što je u februaru 2022. započela ruska invazija na Ukrajinu, Švicarska se našla na udaru kritika jer je, primjerice, odbila isporučiti streljivo za njemačke protuavionske tenkove Gepard.