Film

Je li Jack u Titanicu mogao preživjeti? James Cameron forenzičkom analizom stao na kraj raspravama

Filmski reditelj i producent James Cameron stao je na kraj kritikama upućenima jednom od njegovih najpopularnijih filmova - Titanicu.

Kanadski filmski reditelj i producent James Cameron stao je na kraj kritikama upućenima jednom od njegovih najpopularnijih filmova - Titanicu.

Svjetski poznati film čije su glavne uloge imali Leonardo DiCaprio i Kate Winslet malo kome nije slomio srce tužnom pričom. Osim katastrofalnog potopa broda koji je odnio mnoge živote, fokus filma bila je i ljubavna priča pripadnice elitnog Američkog društva Rose. I trećerazrednog umjetnika Jacka. Njihova veza, iako je pretrpjela mnogo, ipak nije imala sretan kraj. Usljed potopa slavnog broda Jack je umro od hipotermije u moru. Rose je preživjela plutajući na odlomljenim vratima, piše IFL Science.

Jesu li oboje mogli preživjeti?

Ovaj tragičan završetak filma je u glave svojih gledatelja usadio pitanje: "Jesu li oboje mogli preživjeti?".

Za odgovorom se tragalo čak i u emisiji "Razotkrivači mitova".

"Koliko god Jackove namjere bile plemenite, ponekad je diskrecija bolji dio hrabrosti. Uz sve što smo saznali, mislimo da je Jackova smrt bila nepotrebna", zaključio je istraživački tim.

Slično mišljenje imala je i Kate Winslet, glumica koja je utjelovila protagonisticu filma.

"Mislim da je Jack mogao s Rose stati na vrata.", rekla je u intervjuu Jimmyju Kimmelu.

Cameron je tada i sam odlučio pronaći odgovor putem forenzičke analize sa stručnjakom za hipotermiju. Da, možda bi oboje mogli stati na vrata. Ali, bi li ona uopće nastavila plutati ili bi koban kraj dočekao oboje?

James Cameron: Samo je jedno moglo preživjeti

Iako je prema njegovim riječima "Jack svakako morao umrijeti", naučna studija potvrdila je da bi se isto dogodilo i u stvarnom životu.

Sa snimanja Titanica: James Cameron i Kate Winslet

"Napravili smo naučnu studiju kako bismo cijelu ovu stvar zaustavili i zabili joj kolac u srce jednom zauvijek. Uzeli smo dvoje kaskadera koji su bili iste tjelesne mase kao Kate i Leo. Stavili smo senzore na njih i spustili ih u ledenu vodu. Time smo testirali jesu li stvarno mogli preživjeti pomoću različitih metoda. Odgovor je bio da nije bilo šanse da oboje prežive.", rekao je Cameron za medije.

On je dodao: "Samo je jedno moglo preživjeti."