ukrajinci objavili

Je li Kadirov mrtav?

Prve glasine o lošem zdravlju čečenskog vođe pojavile su se još u martu
Kadirov

Društvenim mrežama proširile su se glasine da je Ramzan Kadirov mrtav. Sve je počelo kad su Ukrajinci prošle sedmice objavili da je Kadirov na samrti. Vijest je došla iz samog vrha Ukrajine. Objavio ju je glasnogovornik ukrajinske obavještajne službe Andrija Jusov.

Ukrajinska pravda prenijela je da je Jusov za Ukrinform rekao da je Kadirov u kritičnom stanju.

Ozbiljno pogoršanje

"Možemo potvrditi da je on imao još jedno ozbiljno pogoršanje i da je u kritičnom stanju posljednjih nekoliko dana. Informacija je potvrđena iz različitih izvora u ljekarskim i političkim krugovima. Ne radi se o povredama.

Ostale detalje treba dodatno razjasniti. Dugo je bolestan. Riječ je o zdravstvenim problemima", rekao je Jusov.

Prve glasine o lošem zdravlju čečenskog vođe, saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina u agresiji na Ukrajinu, pojavile su se još u martu.

Spominjali su se trovanje i bolest bubrega. Kadirov je ubrzo nakon toga odbacio glasine, prenosi Index.

"Zdrav sam i pun energije", rekao je Kadirov u objavi na Telegramu, dodajući da mu je "žao što je uznemirio" sve koji se nadaju da je "smrtno bolestan", prenio je sredinom marta nezavisni ruski The Moscow Times.

Nakon što se izjava Jusova proširila svijetom, iz redova Čečena došao je snimak za koju su mnogi komentirali da zapravo ne prikazuje ništa.

Umar Daudov, pomoćnik čečenskog vođe Ramzana Kadirova, objavio je na društvenim mrežama video koji prikazuje Kadirova tokom večernje šetnje s porodicom.

"Večernja šetnja bila je odličan završetak večere s porodicom. Iskoristite ove sretne trenutke, prijatelji. Nađite vremena i posvetite više pažnje svojoj porodici.

Sporan snimak

Odmorite se od gužve i ugodite sebi i njima", stoji u opisu videa na Instagramu pomoćnika Kadirova.

No, nije poznato kad je snimak nastaao. Na njoj Kadirov ništa nije govorio pa je tehnički moglo biti riječ o nekom starijem snimku.

Ako je živ i zdrav, kako njegov pomoćnik sugerira, onda je mogao na snimku lično demantirati da je na samrti.

Tokom jučerašnjeg dana pojavile su se glasine da je Kadirov mrtav. Ta vijest nije nigdje potvrđena. Vijest o smrti Kadirova objavio je čečenski opozicionar Abubakar Yangulbaev na Telegramu.

Na Telegram kanalu VCHK-OGPU, a riječ je o privatnom kanalu, objavljeno je da je ispred glavne bolnice u Moskvi gomila luksuznih automobila s čečenskim tablicama.

"Skupi automobili s čečenskim registarskim oznakama ili iz drugih regija, ali s Čečenima u njima, stižu jedan za drugim u glavnu bolnicu", navodi se u objavi na Telegramu.

Ukrajinski mediji danas su objavili kako je Kadirovu propala transplantacija bubrega. No, ne kažu da je mrtav, već navode da je u kritičnom stanju.

Anton Geraščenko, savjetnik u ukrajinskom Ministarstvu unutrašnjih poslova, kaže da je Kadirovljev avion trenutno u Moskvi, pozivajući se na ruske izvore na Telegramu.

Avion poletio iz Groznog

"Avion je poletio iz Groznog za Moskvu 15. septembra. U septembru su održana još dva leta za Moskvu - 6. i 9. septembra. Ova informacija pojavila se jer mnogi Telegram kanali javljaju da je Kadirov u kritičnom stanju, u komi ili čak već mrtav.

U međuvremenu su se na Kadirovljevom vlastitom Telegram kanalu pojavili videosnimci kako hoda po kiši i daje savjete ljudima koji "ne mogu odvojiti istinu od laži". Nisu dane službene izjave o Kadirovljevom zdravlju ili trenutnoj lokaciji", napisao je Geraščenko.

Kremlj je rekao da nema informacija o zdravlju čečenskog čelnika kada je upitan o izvještajima na društvenim mrežama da je 46-godišnjak bolestan.

Kadirovljevi glasnogovornici nisu odgovorili na telefonske pozive o tom pitanju.

"Nemamo informacija o tome. U svakom slučaju, predsjednička administracija teško može izdati zdravstvene potvrde pa vam nemamo što reći o tome", rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. .