PAD PERFORMANSI

Je li vam ažuriranje 23H2 za Windows 11 usporilo kompjuter? Ovo je rješenje problema!

Čini se da je problem ograničen samo na AMD Ryzen CPU-e

Jedan korisnik koji je primijetio pad performansi igranja od oko 8 posto nakon ažuriranja Windowsa 11 na 23H2 verziju, poslao je upit Microsoftu i dobio odgovor koji je riješio problem.

Korisnik Reddita BNSoul mjerio je performanse svog AMD 5800X3D prije i nakon ažuriranja Windowsa 11. “Da pojednostavimo, svaki CPU benchmark pokazuje značajno smanjene CPU performanse nakon ažuriranja na Windows 11 23H2 s 22H2, čak i nakon svježe/čiste instalacije .

“Ovdje bih mogao dodati beskrajan popis rezultata benchmarka, ali recimo da je uvijek 23H2 5-8% sporiji u svakom pojedinom mjerenju, bilo da se radi o jednoj ili više njih u usporedbi s 22H2”, dodao je korisnik.

Čini se da je problem, barem na Reddit temi, ograničen samo na AMD Ryzen CPU-e. Ali drugi su se korisnici žalili na računare koji sadrže Intelove procesore 13. generacije. Žalbe sa problemiama pada performansi nakon intalacije novog ažuriranja su se pojavile i na Microsoftovim službenim stranicama.

Srećom, nakon nekoliko dana, BNSoul je dobio odgovor od Microsofta koji je izgleda riješio ovaj problem.

“Primio sam odgovor od Microsofta nakon 3 dana”, napisao je korisnik u ažuriranju. “Rekli su mi da resetiram Windows Defender kroz nekoliko PowerShell naredbi:

(1- “Set-ExecutionPolicy Unrestricted” 2- “Get-AppxPackage Microsoft.SecHealthUI -AllUsers | Reset-AppxPackage”) zatim ponovno pokrenite sistem i omogućite CPU virtualizaciju u BIOS-u (SVM u mom X570 BIOS-u).

“Zatim u sistemu Windows 23H2 otvorite Windows Security i omogućite Integritet memorije u postavkama Core Isolation. Ponovno restartanje Windowsa i Hypervisor bi se trebao pokrenuti, Virtualization Security će biti omogućen… i to bi trebalo riješiti sve probleme s performansama CPU-a, CPU sada radi kao u 22H2 gdje su mi te sigurnosne funkcije bile onemogućene.”

Ili, drugim riječima:

Popravak zahtijeva da otvorite PowerShell (Win + tip PowerShell), po mogućnosti u administratorskom načinu rada. Zatim upišite:

Set-ExecutionPolicy Unrestricted
Get-AppxPackage Microsoft.SecHealthUI -AllUsers | Reset-AppxPackage

Ponovno pokrenite sistem i provjerite je li virtualizacija CPU-a omogućena u vašem BIOS-u.

Otvorite aplikaciju Windows Security unutar izbornika Settings i provjerite je li Memory Integrity omogućen pod Core Isolation. Ponovno podizanje sistema.

Ako je Microsoft u pravu, ovo bi, nadamo se, trebalo popraviti sva usporavanja CPU-a koja ste iskusili nakon ažuriranja na Windows 11 2023 Update. Nakon popravka, korisnik je rekao da su referentne vrijednosti igranja bile na očekivanoj razini u usporedbi sa sistemom Windows 11 22H2, a čak su i neke GPU referentne vrijednosti porasle, piše PC Chip