Životni stil

Jednostavan trik uz koji će paradajz duže ostati svjež

paradajz

Stavimo li po strani kontroverzno pitanje trebamo li svježi paradajz držati na pultu u kuhinji ili ih skladištiti u frižideru, činjenica je da mnogi ove sočne ljetne plodove ipak najradije drže na niskim temperaturama, zaštićene od mušica, prebrzog kvarenja i topline. Neovisno je li plan ubacivati ga u salate ili sendviče ili od njih praviti sos koji će sva moguća jela učiniti mnogo ukusnijima, često se dogodi da ih na tržnicama kupimo previše jer im jednostavno ne možemo odoljeti. Zato nam uvijek dobro dođe savjet kako održati paradajz u što boljem stanju što duže, kako ne bi krenule prerano trunuti ili izgubile svoj okus.

Nedavno je tim The Kitchna proveo odličan test gdje i kako držati paradajz da što duže ostane čvrst i ukusan. Naravno, kako dani prolaze, tako plod dalje dozrijeva, no način na koji je pospremite doista čini razliku.

Pravi trik je postaviti plod peteljkom prema dolje! Kada ih tako skladištite, zrak neće više tako lako kolati oko same peteljke, koja ustvari predstavlja tačku od koje paradajz najlakše može početi gnjiliti. Isto pravilo vrijedi i ako paradajz najradije držite na kuhinjskom pultu i sobnoj temperaturi, a on će zadržati svoju čvrstoću i slatkoću.

Ko ne zazire od malo plastike, peteljku paradajza može zalijepiti i s malo selotejpa. Time se postiže isti efekt kao i kod držanja paradajza peteljkom prema dolje - stvara se svojevrsna barijera koja onemogućuje bakterijama i plijesni da prodru u plodove.

Za kraj, kako god držali paradajz u frižideru, pokušajte se sjetiti izvaditi ih barem sat vremena prije korištenja kako biste vratili barem djelić njenog izvornog okusa.