Životni stil

Jednostavne rolnice za koje vam ne treba kvasac

Sastojci za tijesto:

  • 2 šolja jogurta
  • 1 šolja ulja
  • 1 kašičica soli
  • 5 šolja brašna
  • 2 praška za pecivo

Za punjenje:

  • 20 dkg maslaca
  • 4 kašike šećera
  • zaslađeni kakao u prahu (količina po želji)

Za preljev:

  • 2 vanilin šećera
  • 1,5 dl mlijeka

Priprema:

  1. U posudu zamiješajte jogurt i ulje. Dodajte so, brašno i prašak za pecivo. Izmiksajte uz pomoć miksera dok ne dobijete mekano i glatko tijesto.
  2. Smjesu prebacite na pobrašnjenu radnu ploču. Razvaljajte tijesto u obliku pravokutnika dimenzija otprilike 80 x 50 centimetara.
  3. Mikserom izmutite maslac i šećer. Dobivenom smjesom premažite razvaljano tijesto te ga potom posipajte zaslađenim kakaom u prahu u obilnoj količini.
  4. Tijesto zarolajte po dužini i narežite ga na otprilike dva prsta debele rolice.
  5. stavite rolne na prethodno namašćeni pleh tako da između njih ostavite malo prostora koji će im trebati da se dignu. Otopljenim maslacem premažite svaku rolnicu kako se ne bi zalijepile jedna za drugu.
  6. Pecite otprilike pola sata u pećnici zagrijanoj na 200 stepeni. Minutu prije nego što će rolne biti gotove, zalijte svaku rolicu jednom kašikom rastopljenog vanilin šećera u mlijeku.