Puni Gas

Jeste li znali zašto vjetrobran i prozori automobila imaju male crne tačkice na rubovima?

Vjerojatno niste mnogo razmišljali o uzorku malih crnih tačkica na rubovima prozora automobila. Izgledaju estetski ugodno, ali imaju li, osim toga, neki drugi smisao?

Te crne tačkice na rubovima vjetrobranskih stakala te crni rubovi koji ih okružuju imaju razlog zašto postoje osim puke dekoracije. To ima veze s načinom na koji se automobilski prozori izrađuju. Naime, od 1950-ih i 60-ih nadalje, proizvođači automobila počeli su koristiti ljepilo za držanje automobilskih prozora na mjestu, umjesto metalnih obloga, piše Auto Klub. 

To ljepilo je obavilo posao, ali nije bilo baš estetski ugodno. Tu u priču dolaze crni obrubi i tačkice koje su izrađene od keramičke boje. Njihova namjena je da sakriju ljepilo, a budući da su ti rubovi pečeni, oni su gotovo neuništivi. Oni drže ljepilo na mjestu, koje zauzvrat drži prozore na mjestu.

Što se tiče tačkica, one su tu da naprave estetski ugodan prijelaz od debelih crnih linija do prozirnosti prozora. Tačkice nisu nasumično postavljene, već po “uzorku polutona”, postajući sve manji i udaljeniji kako se crna boja povlači. Ovaj uzorak je manje neugodan za oko od neprozirne crne boje pored prozirnog stakla.

Međutim, ni tačkice nisu tu samo za ukras. Njihova druga namjena, osim vizualnog efekta, je kontrola temperature. Da bi se stakla na prozorima i vjetrobranskim staklima savijala kako jesu, stakla se zagrijavaju. Crno obojeno staklo se zagrijava brže od ostatka prozora. Tačkice su tu da malo ravnomjernije raspoređuju toplinu, što sprječava da se vjetrobransko staklo iskrivi na vrućini.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare