Politika

Jeziva ispovijest iz doma zdravlja: Dijete doživjelo traumu kod zubara. Vrištali su na njega

Majka dječaka od šest godina uputila je žalbu Upravi za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo na tretman koji je njeno dijete imalo u stomatološkoj ambulanti u Domu zdravlja Vrazova. Majka kaže kako je 18. septembra ove godine primljena kod školskog stomatologa (ime i prezime poznato redakciji), ali joj sestra nije dozvolila da uđe sa djetetom, već joj je dala stolicu da sjedi na ulazu u ordinaciju.

„Stomatologinja je pogledala otok djetetu na licu i rekla da treba bušiti zub, gornja trica. Doktorica se pritisnula prsa djetetu, što je dijete odbilo, jer ga boli. Od sestre je tražila da mu drži glavu i ruke da je kojim slučajem dječak ne bi dirao. Konstatirale su da dijete ima temperaturu, što nije bolo tačno, jer su na trijažnom punktu rekli da nema temperaturu.

Dok je doktorica pokušavala da mu nasilu otvori usta, galamili su na njega. On je odbijao bušenje jer ga boli, vrištao je, a doktorica je sve to popratila galamom i nehumanim odnosom“, napisala je majka, čiji je identitet poznat redakciji.

Dalje dodaje da je na kraju odbila takav pristup, doktorica ju je izbacila vani da ona može raditi svoj posao. Ističe da je galamila na dijete i prema njemu se ponižavajuće odnosila.

„Kako dijete nisam htjela ostaviti samo s njima, uzela sam dijete i otišla. Nakon toga odlazim na stomatološki fakultet i njihovu dječiju kliniku gdje je doktor samo drenirao ranu, jer nije bila u pitanju trica, nego dvojka koja je imala raniju traumu. Moram ovim putem pohvaliti stomatološki fakultet i osoblje na srdačnosti i ljudskom odnosu“, napisala je majka.