Svijet

Jezivo upozorenje iz Rusije: Ako se desi katastrofa u Zaporožju, jedna nuklearka leti za London druga za Washington

Ruski televizijski panelist iznio je najnoviju nuklearnu prijetnju u medijima pod kontrolom Kremlja rekavši da bi projektili mogli biti ispaljeni na SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Komentar je uslijedio dok se o sudbini nuklearne elektrane Zaporožje raspravljalo u ponedjeljak u izdanju Vremya Pokazhet (Vrijeme će pokazati) na ruskom Prvom kanalu.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) sve je više zabrinuta vojnom akcijom u postrojenju koje se nalazi oko 140 milja sjeveroistočno od lučkog grada Mariupolja koji je okupirala Rusija.

Upozoreno je da bombardiranje elektrane stvara “stvarni rizik od nuklearne katastrofe”, dok se Rusija i Ukrajina međusobno optužuju za granatiranje elektrane, piše Newsweek.

“Ako, ne daj Bože, nuklearna elektrana Zaporožje bude oštećena i dogodi se katastrofa, dva će projektila odmah pasti u vaše centre odlučivanja”, rekao je sudionik panela Yuri Kot, “jedan u Washington, a drugi u London.”

Video je tweetao Francis Scarr iz BBC Monitoringa, koji je napisao, “za one od vas koji su možda zabrinuti zbog izostanka nedavnih prijetnji nuklearnim projektilima na ruskoj državnoj televiziji, danas se pojavila nova.”

Glasnogovornik State Departmenta rekao je Newsweeku: “Mislimo da je provokativna retorika u vezi s nuklearnim oružjem opasna, povećava rizik od pogrešne procjene, treba je izbjegavati i nećemo se upuštati u nju.”

Ruske državne televizije gurale su propagandu o invaziji na Ukrajinu u kojoj su se gosti i voditelji hvalili kapacitetima svoje zemlje za nuklearno oružje i prijetili mogućim napadima.

Ove su prijetnje pojačane nakon uspješnog testiranja međunarodnog kontinentalnog projektila Sarmat (ICBM).

TV gosti su rekli da bi glavni gradovi zapadnih zemalja uz Kijev mogli biti meta ruske nuklearne moći, iako ne govore o evropskim sistemima proturaketne odbrane, niti o izgledima da NATO uzvrati ako jedna od njegovih članica bude napadnuta.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je ranije ovog mjeseca, međutim, da “ne može biti pobjednika u nuklearnom ratu i da ga nikada ne treba pokrenuti”.

Vojna podrška koju je Kijev dobio od Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a i njihovih saveznika bila je velika kost razdora za Rusiju.

SAD i Ukrajina rekli su da su američki artiljerijski raketni sistemi M142 visoke pokretljivosti (HIMARS) pomogli kijevskim snagama da pogode ruske zapovjedne centre i skladišta streljiva.

U srpnju je Olga Skabeyeva na kanalu Russia-1 rekla da bi američka vojna podrška Ukrajini mogla uzrokovati prelijevanje rata u sukob između Rusije i NATO-a, rekavši gledateljima: “Ići ćemo do Varšave.”

U ponedjeljak je Kot također ciljao na zapadnu vojnu podršku Kijevu i na to kako su ukrajinski saveznici namjestili rat.

“Svi jako dobro razumijemo da oni stvaraju izmišljenu stvarnost, a tu je i stvarna stvarnost s kojom imamo posla. Mislim da bi imalo smisla izravno se obratiti Ukrajini i zemljama koje je podržavaju”, rekao je Kot.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare