sjednica u sarajevu

JOB ‘Unija veterana’ u BiH pokrenula peticiju za ostvarivanje prava na borački dodatak

Jedinstvena organizacija boraca (JOB) 'Unija veterana' u Bosni i Hercegovini pokrenula je peticiju za ostvarivanje prava na borački dodatak. Odluku o raspisivanju i pokretanju peticije za borački dodatak za sve pripadnike oružanih snaga RBiH donio je Upravni odbor JOB-a danas na redovnoj sjednici u Sarajevu.

Predsjednik JOB -a 'Unija veterana' u BiH Nisvet Hukić istaknuo je na pres-konferenciji kako prikupljanje potpisa kreće već danas te da će trajati do 30. maja ove godine, podsjećajući kako se radi o inicijativi koja datira još iz 2012. godine.

Istovremeno je izrazio očekivanje da će biti prikupljen dovoljan broj potpisa, te da će realizacija ovih aktivnosti potvrditi zainteresiranost članstva, odnosno pripadnika boračke/braniteljske populacije.

Hukić je u tom kontekstu pozvao sve pripadnike oružanih snaga RBiH - pripadnike Armije RBiH i Ministarstva unutrašnjih poslova RBiH, kao i pripadnike Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) da se odazovu akciji potpisivanja spomenute peticije u što većem broju.

Potpredsjednik JOB-a Adem Kajanija kazao je kako do sada nije bilo dovoljno 'sluha' za rješavanje ovog pitanja, te da su u međuvremenu poduzete dodatne aktivnosti i obavljeni razgovori s aktuelnim federalnim ministrom za boračka pitanja, koji je upoznat o spomenutoj inicijativi.

Naveo je kako pripadnici boračke populacije u drugom bh. entitetu (RS) već duže vrijeme primaju naknade na ime boračkog dodatka.

Napominjući kako novca u državi ne manjka, Kajanija je izrazio uvjerenje da će u dogovoru s izvršnom i zakonodavnom vlašću biti moguće realizirati odluku JOB-a.

Konkretno, radi se o Odluci o pokretanju Peticije za izmjene i dopune Zakona o pravima boraca/branitelja i članova njihovih porodica, kojom se od nadležnih struktura zahtijeva da poduzmu odgovarajuće mjere kako bi se iz budžetskih izvora osigurala sredstva za borački dodatak.