Svijet

Joe Biden izdao hitnu naredbu meteorolozima: “Pratite vrijeme da lakše predvidimo invaziju na Ukrajinu!”

Američki predsjednik Joe Biden je naložio meteorolozima da pokušaju prognozirati termin moguće ruske invazije na Ukrajinu nakon što je vrlo blaga zima poremetila planove Vladimira Putina, piše Telegraph.

Neuobičajeno topao početak zime mogao bi prisiliti Kremlj da kopnenu invaziju odgodi barem do početka februara, kazali su američki dužnosnici.

Američka administracija naložila je timu meteorologa da ‘pažljivo prate vrijeme u Ukrajini zbog moguće invazije’, kazao je jedan američki dužnosnik New York Timesu.

Rusija je posljednja dva mjeseca blizu granice s Ukrajinom dopremila više od 100.000 vojnika, očito se pripremajući na invaziju u svjetlu nedavne eskalacije napetosti zbog sve čvršće veze Ukrajine i Zapada.

Vojni su analitičari kazali da je Rusija tokom novembra i decembra nagomilala snage kako bi bila spremna za invaziju u januaru kad ovaj dio zemlje obično zahvati jaka zima zbog čega bi bilo lakše prebacivati teška vozila i opremu.

No neimenovani američki dužnosnici u ponedjeljak su kazali da je zbog blage zime invazija u januaru malo vjerovatna.

Veliko područje uz samu granicu, kako su reporteri potvrdili prije nekoliko dana, još uvijek je blatnjava močvara u kojoj bi uslovi za borbu bili vrlo teški.

Ti su izvještaji stigli tokom razgovora ruskih i američkih diplomata u ponedjeljak u Ženevi.

Rusija je prošli mjesec postavila sigurnosni uslov bez presedana, kazavši SAD-u i NATO-u da će Moskva biti prisiljena odgovoriti vojnom silom ako eksplicitno ne zabrane Ukrajini priključenje NATO savezu i ne obvežu se da neće u to područje dopremati vojsku.

Te su riječi percipirane kao dosad najjasnija prijetnja kopnenom invazijom Ukrajine koja je već izgubila poluotok Krim nakon ruske aneksije 2014. i koja se na istoku zemlje nastavlja boriti protiv pobune separatista koje Moskva obilato podržava.

Pregovori održani u Ženevi u ponedjeljak prekinuli su pat poziciju nakon što su SAD odbile uopće razmotriti ideju da se istočnoeuropskim zemljama zabrani priključivanje NATO-u. Glavni ruski pregovarač nije izrazio previše optimizma, no rekao je da pregovori ‘nisu baš bili beznadežni’.

Glasnogovornik Kremlja, Dmitry Peskov, kazao je u utorak da će Moskva u sljedećih nekoliko dana znati ‘imaju li pregovori smisla i u kojem smjeru valja krenuti’.

Rekao je i da Rusija nema poseban vremenski okvir za određeni ishod pregovora, ali inzistira da Moskva nije spremna gledati Washington kako se ‘vuče kroz ove pregovore’.

Također je osudio Ameriku zbog sankcija protiv Rusije koje su nedavno procurile u javnost i koje bi trebale odvratiti Rusiju od napada na Ukrajinu. Kako je rekao, to ‘nipošto nije pomoglo u stvaranju konstruktivnog okruženja uoči pregovora’.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare