provedene studije

Jogurt može smanjiti rizik za dijabetes tipa 2

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odlukom, koja se pripremala gotovo pet godina, dozvolila je proizvođačima jogurta da navode da ta namirnica može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2, prenosi CNN.

Odluka donesena u petak označava prvu zdravstvenu tvrdnju koju je ta savezna agencija izdala za jogurt, ali koja je manje snage jer iako je "potkrijepljena naučnim dokazima ne zadovoljava stroži standard" naučnog usaglašavanja, navodi FDA.

"Kako bismo osigurali da te tvrdnje ne dovode u zabludu, moraju biti praćene odricanjem od odgovornosti ili drugim primjerenim jezikom kako bi se potrošačima tačno prenio nivo naučnih dokaza koji podupiru tvrdnju", navodi se u saopćenju.

U slučaju jogurta prihvaćeno je da, prema ograničenim znanstvenim dokazima, "redovno konzumiranje jogurta, najmanje dvije šoljice (tri obroka) sedmično," može smanjiti rizik od bolesti koja pogađa oko 462 miliona ljudi širom svijeta.

FDA je zaključio na temelju dvije studije da je ta preporučena količina jogurta potrebna za postizanje navedenog učinka.

Napravljen od mlijeka fermentiranog bakterijama ili probioticima Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus, jogurt je bogat kalcijem, proteinima, vitaminima B i mineralima, uključujući magnezij, fosfor i kalij.

Ovaj potez dolazi kao odgovor na peticiju iz 2018. koju je podnijela kompanija za hranu i piće Danone North America.

Podnesak je pokrenuo FDA na pregled postojećih istraživanja o odnosima između jogurta i dijabetesa tipa 2, navodi se u saopćenju za javnost.