ekonomski haos

Još jedna zemlja na korak do recesije

Na sastanku iza zatvorenih vrata, parlament Tunisa je razmatrao zahtijev vlade da pozajmi novac pošto je vlada prethodno izmijenila zakone koji su garantovali nezavisnost Centralne banke, prenose agencije.

Vlada želi da Centralna banka direktno kupi do sedam milijardi tuniskih dinara (2,25 milijardi dolara) beskamatnih obveznica da bi joj pomogla da se popuni budžetski deficit od deset milijardi dinara (3,2 milijarde dolara).

Međutim, u Tunisu gdje su inflacija i nestašice osnovne robe postali rutina, taj zahtjev izaziva zabrinutost zbog podrivanja nezavisnosti Centralne banke, izazivanja inflacije i dodatnog zastrašivanja stranih kreditora i investitora.

Tunis ne može da pozajmi od tradicionalnih kreditora, uključujući Međunarodni monetarni fond (MMF), čiji predloženi paket pomoći nije izvjestan.

Zaduživanje kod Centralne banke može samo kratkoročno finansirati budžet zadržavajući subvencije za osnovnu robu u ovoj afričkoj zemlji – brašno, struju i gorivo.

Međutim, to bi moglo imati dugoročne posljedice i dodatno destabilizovati povjerenje u domaću valutu i ​​njenu vrijednost, rekao je Rauf Ben Hedi, analitičar tuniskog Business Newsa.