Sport

Još tri evropske karte za Svjetsko prvenstvo u Kataru. Austrija i Češka se “ugurale” u baraž

Reprezentacije Srbije, Španije, Švicarske, Francuske, Belgije, Danske, Nizozemske, Hrvatske, Engleske i Njemačke osigurale su, kao pobjednici grupa, plasman na Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. godine u Kataru iz evropske zone kvalifikacija.

Deset najboljih drugoplasiranih iz kvalifikacija, uz Austriju i Češku, koje su to pravo izborile na osnovu učinak u Ligi nacija, igrat će u baražu za SP i podijeljeni su na nosioce i nenosioce.

Nosioci su Portugal, Škotska, Italija, Rusija, Švedska i Vels, a nenosioci Poljska, Turska, Makedonija, Ukrajina, Austrija i Češka.

Baraž će se igrati po sistemu tri polufinalne grupe – po četiri ekipe bit će u tri grupe i prvo će se igrati polufinala, a pobjednik svake grupe ide na Mundijal u Kataru.

U grupama na turnirima igrat će po dva nosica i dva nenosioca, a nosioci neće igrati međusobno u polufinalu. Domaćini turnira su nosioci i naknadno će biti određeni.

Domaćini će biti određeni žrijebom koji je na programu 26. novembra u 17 sati. Polufinala se igraju 24. marta 2022. godine, a finala 29. marta.