prvo kaznio igrače

Odveo reprezentaciju na Euro pa podnio ostavku predsjedniku saveza

Jaroslav Silhavy (62), selektor fudbalske reprezentacije Češke, podnio je ostavku nakon što je sinoć osigurao plasman na Evropsko prvenstvo, koje će se 2024. godine održati u Njemačkoj.

Silhavy češku reprezentaciju preuzeo u septembru 2018. godine i odveo je do četvrtfinala EURO 2020.

Pobijedili Moldaviju

Češka je sinoć izborila plasman na Evropsko prvenstvo sljedećeg ljeta pobijedivši Moldaviju na domaćem terenu, rezultatom 3:0.

"Iako smo sada sretni, već smo prije utakmice odlučili da ne nastavimo. Obavijestio sam o tome predsjednika Fudbalskog saveza Češke Petra Fousku. Pritisak je već bio ogroman, ponekad ga nisam ni razumio. To je također doprinijelo našoj odluci", kazao je Silhavy.

Iskusni češki trener je vodio selekciju svoje zemlje do 26 pobjeda u 56 utakmica na kormilu. Upisao je deset neriješenih ishoda i 20 poraza.

Drugo mjesto

U kvalifikacijama za EURO 2024 Češka je osvojila drugo mjesto u grupi E, iza prvoplasirane Albanije.

"Ne radi se samo o meni, iza sebe imam cijeli tim. Uvjeren sam da smo odradili posao i ostavljamo za sobom dobre rezultate", zaključio je Silhavy.

Samo 24 sata prije ključne utakmice Grupe E u ponedjeljak, Silvhavy je poslao tri igrača, među kojima i Vladimira Coufala iz West Hama, kući nakon što su izašli u noćni klub u subotu.

Silhavy je tokom karijere vodio i mnoge češke klubove, među kojima su i dva trofejna Viktoria Plzen i Slavija Prag.