pamtit će bugare

Loša vijest za Srbiju i Piksija: Ovo je zadnje čemu su se nadali

Nogometna reprezentacija Srbije bit će u četvrtom šeširu uoči žrijeba Evropskog prvenstva koji će biti održan 2. decembra u njemačkom Hamburgu.

Srbija je remijem sa Bugarskom u Leskovcu (2:2) izborila drugu poziciju u kvalifikacijskoj grupi G.

"Orlovi" su imali šansu da se nađu u trećem šeširu da su ostvarili trijumf protiv Bugarske ili da Slovenija i Češka ne pobijede svoje rivale u kvalifikacijama.

Međutim, Slovenija je pobijedila Kazahstan (2:1), dok je Češka bila bolja od Moldavije (3:0). Tako će ekipa selektora Dragana Stojkovića Piksija žrijeb dočekati u posljednjem, četvrtom šeširu.

Za prvi šešir su sigurni Njemačka, Portugal, Francuska, Španija, Belgija i Engleska.

U drugom šeširu su za sada Mađarska, Danska, Albanija i Austrija, dok su u trećem sigurni Škotska, Slovenija, Slovačka, Češka i Nizozemska.

U posljednjem šeširu sigurna je Srbija. Plasman na Euro izborile su još Italija, Turska, Rumunija i Švajcarska.

Iz Grupe D čeka se drugi putnik za Njemačku. To će biti Hrvatska ili Vels.

Danas je na rasporedu posljednjih sedam mečeva u tri kvalifikacijske grupe nakon koji će biti poznato svih 20 selekcija koje će iz kvalifikacija steći pravo nastup na EP (po dvije reprezentacije iz deset grupa). Siguran učesnika je i domaćin Njemačka.

Posljednja tri učesnika EP 2024. bit će poznati poslije baraža u martu iduće godine u kojem će igrati i reprezentacija Bosne i Hercegovine.

Evropsko prvenstvo će biti održano od 14. juna do 14. jula naredne godine u Njemačkoj.