Josipu Cvitanoviću određen jednomjesečni pritvor zbog ubistva zločinca Marka Radića

42

Kantonalni sud u Mostaru, na prijedlog Kantonalnog tužilaštva HNK Mostar, odredio je pritvor u trajanju od jednog mjeseca Josipu Cvitanoviću zvanom Cviki (1974.) iz Mostara, zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo ubistvo u stjecaju s kaznenim djelom neovlaštena nabava, držanje ili prodaja oružja ili bitnih dijelova za oružje.

Cvitanović se sumnjiči da je 9. novembra 2020. godine oko 18:45 sati u Mostaru, u haustoru zgrade u Ulici Brune Bušića broj 6, iz puške upucao i ubio ratnog zločinca Marka Radića s kojim je prije toga imao verbalni i fizički konflikt.

Osumnjičeni je nekoliko sati nakon ubistva uhapšen, a u pretresu vozila marke Škoda Fabia, kojim se Cvitanović koristio, pronađen je pištolj marke “P BARETA”, 6,35 mm, sa 6 komada streljiva, te 17 komada pištoljske municije 7,62 mm, za koje nije imao važeću dozvolu, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva HNK-a.

Kantonalni sud u Mostaru ocijenio da je sasvim utemeljenim i opravdanim određivanje pritvora osumnjičenom, jer postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva, jer postoje naročite okolnosti koje opravdavaju strah da će osumnjičeni boravkom na slobodi ponoviti kazneno djelo.

Kantonalno tužilaštvo u saradnji s MUP-om HNK-a nastavlja poduzimati istražne radnje u ovom predmetu u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima je počinjeno kazneno djelo, dodaje se u saopćenju.