Vijesti

Tužilaštvo HNK formiralo predmet protiv Skočibušića i proizvođača flaširanih voda u kojima su nađene bakterije

Siniša Skočibušić je zbog flaširane vode u velikom problemu

Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona formiralo je predmet protiv direktora Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Siniše Skočibušića i još nekoliko osoba iz ovog zavoda, kao i drugih NN proizvođača flaširanih voda, javlja FTV.

Predmet je formiran zbog sumnje u počinjenje krivičnih djela - zloupotreba službenog položaja i nesavjestan rad u službi, te proizvodnja i stavljanje u promet škodljivih životnih namirnica.

Krivičnu prijavu protiv Skočibušića i ostalih podnio je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine u oktobru prošle godine je objavio da su analizirali 70 uzoraka flaširane vode te da su kod njih sedam pronađene bakterije koji ne bi smjele biti prisutne. Tada se tvrdilo se da je sporna flaširana voda povučena sa tržišta, ali se ne zna tačno koja je to voda.

U krivičnoj je prijavi navedeno kako je BOSS još 18. 11. 2022. godine dostavila zahtjev Zavodu za javno zdravstvo FBiH da se neispravna voda povuče sa tržišta i objavi ko su proizvođači sedam flaširanih voda za koje je utvrđeno da su bakteriološki neispravne, kako bi se spriječilo dalje ugrožavanje zdravlja građana konzumiranjem zagađene vode, a skrivanje proizvođača neispravne vode dodatno ugrožava zdravlje građana.

Više informacija će biti poznato nakon provjera Federalne uprave policije te analize određene dokumentacije.