amerikanci najavljuju

Jusuf Nurkić mijenja klub u NBA ligi, ključna su sljedeća 24 sata

Nurkić je u 52 prošlosezonske utakmice bilježio prosječno 13,3 poena, 9,1 skokova i 2,9 asistencija

Jusuf Nurkić mogao bi promijeniti klub u NBA ligi.

Američki mediji prenose da su Phoenix Sunsi zainteresirani za najveću zvijezdu Portland Trail Blazersa Damiana Lillarda. Sa sjajnim playmakerom bi u paketu put Arizone mogao krenuti i najbolji bosanskohercegovački košarkaš.

Zapažen učinak

U suprotnom smjeru otišao bi startni centar Sunsa DeAndre Ayton, čije bi mjesto u petorci "Sunca" preuzeo upravo 29-godišnji Živiničanin.

Tako tvrdi novinar John Gambadoro iz Arizona Sportsa, najavljujući da se ovaj trejd može očekivati u iduća 24 sata.

Nurkić je u 52 prošlosezonske utakmice bilježio respektabilnih 13,3 poena, 9,1 skokova i 2,9 asistencija po utakmici uz šut iz igre od 51,9 perocenat.

Potpisao je četverogodišnji produžetak saradnje s Blazersima prošlog ljeta, vrijedan 70 miliona dolara. To znači da mu je do kraja ugovora ostalo još tri godine i te bi obaveze preuzeo njegov novi klub.

Počeo u Denveru

Nurkić je devetogodišnji NBA veteran. U najjaču svjetsku ligu je zakoračio kao 16. izbor NBA drafta nakon čega je potpisao ugovor sa Denver Nuggetsima.

U Blazersima je od februara 2017. godine.

Mogući transfer u Sunse, s aspekta klupskih ambicija, bio bi sigurno korak naprijed.

Za razliku od Blazersa, koji već dvije sezone nisu uspjeli izboriti play-off, Sunsi su redovni učesnici doigravanja, uključujući NBA finale iz 2021. godine.

U Sunsima bi Jusufovi novi saigrači postale NBA megazvijezde, kao što su čuveno krilo Kevin Durant te bekovi Devin Booker i Bradley Beal, naravno pod uvjetom da se i oni ne nađu u kombinacijama za razmjenu.

Sunsi počinju trening kamp 3. oktobra.