kladioničarska afera

Juventusov igrač proživljava pakao: Dugujem 3 miliona eura, ne spavam. Kamatari mi žele slomiti noge

Fagioli je nedavno priznao da se kladio na nogometne utakmice

Juventusov veznjak Nicolo Fagioli (22), za kojeg se prvog otkrilo da je učestvovao u velikoj kladioničarskoj aferi u italijanskom nogometu, vjerovatno će biti suspendiran na minimalno sedam mjeseci. Neki italijanski mediji pišu kako bi Fagioli mogao biti suspendiran i na godinu dana. Nakon što je sve isplivalo u javnost, pred sudom je ispričao svoju priču. Priznao je kako su njegovi dugovi narasli na oko tri miliona eura. Fagioli godišnje u Juventusu zarađuje oko 1,8 miliona eura.

"Imao sam najgori period između marta i aprila 2023., kada sam bio toliko pod stresom i uplašen da sam tokom utakmice Sassuola i Juventusa napravio pogrešku, nakon koje sam zamijenjen. Čim sam izašao s terena počeo sam plakati pred kamerama, razmišljajući o svojim problemima vezanim uz dugove oko kocke. Preciziram da sam se prestao kladiti i da to ne mislim više raditi."

"Posuđivao sam novac od saigrača"

"Želim istaknuti da mi je namjera otplatiti sve kredite koje sam digao od svojih prijatelja koji nisu znali prave razloge zbog kojih sam posudio novac. Tražio sam zajam da platim kockarske dugove i tako sam odlučio tražiti novac od nekih prijatelja, od kojih sam tražio 40 hiljada eura, rekavši da mi trebaju za sat i da mi je majka blokirala račune."

"Federico Gatti (suigrač iz Juventusa. op.a) mi je posudio novac koji mu još nisam vratio i on ga još traži natrag. Još novca su mi posudili Radu Dragusin (igrač Genoe op.a) i neki prijatelji iz Piacenze. Nikada nisam razgovarao o svom klađenju s upravom, igračima ili trenerima Juventusa jer nikome nisam vjerovao. Također, nisam se kladio na Juventus ili Cremonese."

"Već sam nakupio ogroman dug od 250 hiljada eura u septembru 2022. i počeo je pritisak vlasnika ilegalnih stranica koji su me tjerali da vratim novac. Svako malo, barem da vratim dio tog novca. Kupovao sam vrijedne satove u zlatarnici. Ranije sam plaćao virmanom, a satove sam im isporučio nekoliko puta."

"Noćima nisam spavao"

"Noću nisam spavao. Što je vrijeme više prolazilo, dug me više proganjao. Novac koji sam morao vratiti stalno se povećavao. Utjerivači dugova su mi rekli da će mi slomiti noge. Kladio sam se na nogometne utakmice i tenis. Počeo sam u ljeto 2021. Nisam se pitao jesu li te stranice legalne ili ne. Bilo je zabavno. Od januara 2022. sam bio pod stresom zbog nagomilanih dugova."

"Prvo se kladite jer imate puno slobodnog vremena. Ujutro trenirate i onda se kladite da ubijete dosadu. Sandro Tonali mi je predložio da igram na ilegalnoj stranici. Vidio sam ga kako igra i pitao ga što radi. Rekao mi je da mogu i ja jer nema ni traga klađenju. I natjerao me da se registriram na toj stranici. Prvo smo igrali na tenis, a onda na nogomet."

U problemima su i još neki igrači

Podsjetimo, Fagioli je nedavno priznao da se kladio na nogometne utakmice. Sportistima u Italiji zabranjeno se kladiti na utakmice pod organizacijom Italijanskog nogometnog saveza, UEFA-e i FIFA-e i zabranjeno im je direktno ili indirektno uplaćivati opklade. U središtu afere uz Fagiolija se nalaze Sandro Tonali (23) i Nicolo Zaniolo (24), članovi italijanske reprezentacije i igrači engleskih klubova Newcastlea i Aston Ville.