Dileme

Nova Muskova biografija otkriva zašto je ugasio Starlink Ukrajincima

Dok su se ukrajinske podmorničke bespilotne letjelice s eksplozivom približavale ruskoj floti, "izgubile su vezu i bezopasno ih izbacilo na obalu", piše Isaacson.
Nova Muskova biografija starlink

Elon Musk je prošle godine potajno naredio svojim inženjerima da isključe satelitsku komunikacijsku mrežu Starlink njegove firme u blizini obale Krima kako bi spriječili tajni ukrajinski napad na rusku pomorsku flotu, prema ulomku prilagođenom iz biografije Waltera Isaacsona o ekscentričnom milijarderu pod naslovom “Elon Musk", piše CNN. Nova Muskova biografija donijet će mnogo odgovora.

Dok su se ukrajinske podmorničke bespilotne letjelice s eksplozivom približavale ruskoj floti, "izgubile su vezu i bezopasno ih izbacilo na obalu", piše Isaacson.

Muskova odluka, zbog koje su ga ukrajinski dužnosnici molili da ponovno uključi satelite, bila je potaknuta akutnim strahom da će Rusija na ukrajinski napad na Krim odgovoriti nuklearnim oružjem, strahom koji je potaknut Muskovim razgovorima s visokim ruskim dužnosnicima, prema Isaacson, čiju bi novu knjigu Simon & Schuster trebao objaviti 12. septembra.

Muskova zabrinutost oko "mini-Pearl Harbora", kako je rekao, nije se obistinila na Krimu. Ali epizoda otkriva jedinstvenu poziciju u kojoj se Musk našao dok se rat u Ukrajini odvijao. Namjerno ili ne, postao je mešetar moći koji američki dužnosnici nisu mogli ignorirati.

Nova knjiga Isaacsona, autora hvaljenih biografija Stevea Jobsa i Alberta Einsteina, pruža nove uvide u Muska i kako ga je njegov egzistencijalni strah od izazivanja šireg rata nagnao da odbaci ukrajinske zahtjeve za sisteme Starlink koje bi mogli koristiti za napad na Ruse.

Nakon što je Rusija poremetila ukrajinske komunikacijske sisteme neposredno prije invazije u februaru 2022., Musk je pristao Ukrajini osigurati milione dolara vrijedne Starlink satelitske terminale, koji su postali ključni za ukrajinske vojne operacije. Iako su mobilne i internetske mreže bile uništene, terminali Starlink omogućili su Ukrajini da se bori i ostane povezana.

Ali kada je Ukrajina počela koristiti Starlink terminale za ofanzivne napade na Rusiju, Musk je počeo preispitivati tu odluku.

"Kako sam ja u ovom ratu?" - pita Musk Isaacsona. “Starlink nije trebao biti uključen u ratove. Bilo je to tako da ljudi mogu gledati Netflix i odmarati se i povezivati se za školu i raditi dobre mirne stvari, a ne napade dronovima.”

Musk je ubrzo razgovarao telefonom sa savjetnikom za nacionalnu sigurnost predsjednika Joea Bidena, Jakeom Sullivanom, predsjednikom združenih šefova, generalom Markom Milleyem, i ruskim ambasadorom u SAD kako bi se pozabavili zabrinutostima iz Washingtona, DC, u Moskvu, piše Isaacson.

U međuvremenu, Mykhailo Fedorov, zamjenik premijera Ukrajine, molio je Muska da uspostavi vezu za podmorničke bespilotne letjelice govoreći Musku o njihovim mogućnostima u tekstualnoj poruci, prema Isaacsonu. "Samo želim da ti - osoba koja mijenja svijet kroz tehnologiju - to znaš", rekao je Fedorov Musku.

Musk i SpaceX nisu odgovorili na CNN-ov zahtjev za komentarom.

Musk, izvršni direktor proizvođača električnih automobila Tesla i privatne firme za istraživanje svemira SpaceX, odgovorio je da je impresioniran dizajnom podmorničkih bespilotnih letjelica, ali da ne bi ponovno uključio satelitsko pokrivanje Krima jer Ukrajina “sad ide predaleko i poziva strateški poraz,” prema Isaacsonu.

Neistraženo područje na kojem su bili ukrajinski i američki dužnosnici – oslanjajući se na dobročinstvo nepredvidivog milijardera za komunikaciju na bojnom polju – također je dovelo do sukoba oko toga ko će platiti Starlink terminale prošle jeseni.

SpaceX je potrošio desetine miliona vlastitog novca na slanje satelitske opreme u Ukrajinu, tvrdi Musk. I firma je rekla Pentagonu da neće nastaviti plaćati račune za satelitsku opremu, kao što je CNN prvi izvijestio prošlog oktobra.

Nakon CNN-ovog izvještavanja, Musk je promijenio smjer, tvitajući "Dovraga s tim… nastavit ćemo finanfirati ukrajinsku vladu besplatno."

Gwynne Shotwell, Muskova predsjednica u SpaceX-u, bila je ljuta na Muskov preokret, prema Isaacsonu.

“Pentagon je imao ček od 145 miliona dolara spreman da mi ga preda, doslovno”, Isaacson citira Shotwellove riječi. “Onda je Elon podlegao sranjima na Twitteru i mrziteljima u Pentagonu koji su objavili priču.”

Ali SpaceX je na kraju uspio sklopiti dogovor s američkom i evropskom vladom da plati još 100.000 novih satelitskih antena Ukrajini početkom 2023., prema Isaacsonu.

Starlinkova važnost u ratu nije jenjavala.

Prošle su sedmice SAD i njegovi saveznici iz "Pet očiju" optužili ruske hakere da ciljaju komunikacije ukrajinskih komandanata na bojnom polju. Prema Ukrajincima, zlonamjerni kod Rusa osmišljen je za presretanje podataka poslanih Starlink satelitima.