brat je brat

Kako dva brata godinama vladaju Domom zdravlja u Jajcu: Prvo je Nisvet bio direktor Mirzetu, sad je obrnuto

Grupa uposlenika JZS Dom zdravlje Jajce prijavila je policijskim agencijama i nadležnim inspekcijama članove Upravnog odbora (UO) tog doma, dr. Anicu Radić, predsjedavajuću, Adina Tatarevića i Selvedinu Imamović, koje optužuju da su zloupotrijebili položaj prilikom imenovanja dr. Mirzeta Hrnjića na mjesto direktora jajačkog Doma zdravlja.

U prijavi u koju je Raport imao uvid navodi se da prilikom izbora Hrnjića na poziciju direktora nije provedena regularna konkursna procedura, da konkurs nije objavljen u javnim glasilima, da s Hrnjićem čak nije obavljen ni intervju jer je navodno u to vrijeme bio u inozemstvu, ali je uprkos tome kao jedini kandidat imenovan za direktora.

Stigli odgovori na sva pitanja, izuzev jednog

U prijavi se problematizira i uticaj Nisveta Hrnjića, brata direktora Doma zdravlja Jajce na proces njegovog izbora. Naime, do 2019. godine u JZU Dom zdravlja Jajce direktor je bio Nisvet Hrnjić, koji u februaru te godine postaje ministar privrede u Vladi SBK. U to vrijeme u istom Domu zdravlja kao ljekar je radio njegov brat Mirzet Hrnjić.

Imenovanje Nisveta Hrnjića

Uposlenici Doma tvrde da je Nisvet Hrnjić odlazeći s pozicije direktora ovlastio brata Mirzeta da rukovodi Domom zdravlja, a već u maju 2019. Mirzet Hrnjić je i imenovan za direktora na četiri godine. Krajem decembra prošle godine on je od Upravnog odbora dobio i novi četverogodišnji mandat na toj poziciji i to kao jedini kandidat.

Imenovanje Mirzeta Hrnjića

U međuvremenu, nakon što se oprostio od ministarske funkcije, u Dom zdravlja se vratio i Nisvet Hrnjić, koji sada radi kao ljekar, a njegov brat je direktor, pa je jasno da jajačkim Domom zdravlja godinama upravljaju dva brata.

U prijavi protiv Upravnog odbroa jajčkog Doma zdravlja navodi se i da aktuelni direktor "nema specijalizaciju iz domena primarne zdravstvene zaštite", te da zbog toga nije mogao biti imenovan na tu funkciju.

O svim o ovim navodima tražili smo očitovanje od Mirzeta Hrnjića, direktora Doma zdravlja u Jajcu.

Zanimljivo je da smo dobili odgovore na sva pitanja, izuzev onog da li je aktuelni direktor Mirzet Hrnjić na poziciju v.d. direketora 2019. godine došao na način da mu je to omogućio brat Nisvet Hrnjić koji je bio dodatašnji direktor, a tu poziciju je napustio jer je imenovan za ministra.

Što se tiče ostalih navoda iz upita, a u vezi s navodnim nezakonitim imenovanjem na novi četverogodišnji direktorski mandat koji teče od decembra prošle godine, iz Doma zdravlja u Jajcu negirali su da je pri izboru direktora bilo nepravilnosti, te su naveli da je taj postupak "u svemu proveden i okončan u skladu sa odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH".

Dostavili su i datume objave Javnog oglasa za izbor i imenovanje direktora JZU Dom zdravlja Jajce u jednom dnevnom listu kao i u Službenim novinama FBiH.

"Upravni odbor se kod imenovanja, pored ispunjavanja formalnih uslova za imenovanje u skladu sa zakonom i javnim oglasom rukovodio i činjenicama da je imenovani bio direktor u prethodnom četverogodišnjem mandatu sa izuzetnim radnim rezultatima, posebno da je ustanovu vodio tokom cijelog perioda pandemije koronavirusa, da je svake godine imao pozitivne finansijske izvještaje uključujući sve pozitivne kvartalne finansijske izvještaje, da na njegov rad nje bilo nikakvih pritužbi niti žalbi pacijenata ili radnika, te da je u svojoj prijavi na javni oglas ponudio kvalitetan plan i program rada za naredni mandatni period", navode iz Doma zdravlja u Jajcu za Raport.

Iz Doma zdravlja odbacuju i optužbe da direktor Mirzet Hrnjić nema potrebnu specijalizaciju za obavljanje funkcije direktora.

"U skladu sa članom 9. stav 2. Statuta JZU Dom zdravlja Jajce ortopedska djelatnost spada u djelatnost Doma zdravlja, jer je navedenim članom propisano da su specijalističko-konsultativne djelatnosti Doma zdravlja: hirurška, internistička, neuropsihijatrijska, otorinolaringološka, oftalmološka, ortopedska i dermatološka djelatnost. Prema tome, izabrani kandidat Mirzet dr. Hrnjić, specijalista ortoped u svemu ispunjava uslove za imenovanje direktora Doma zdravlja, jer ima specijalizaciju iz domena primarne zdravstvene zaštite", navode iz Doma zdravlja Jajce uz napomenu da je o postupku imenovanja direktora Doma zdravlja Jajce inspekcijski nadzor izvršila i Federalna zdravstvene inspekcija.

Dalje iz Doma zdravlja u Jajcu navode da nema ništa sporno ni u tome što se Nisvet Hrnjić, nekadašnji direktor Doma zdravlja u tu ustanovu iz koje je otišao s pozicije direktora, sada kada je na njenom čelu njegov brat, vratio kao ljekar.

Nisvet Hrnjić

"U vezi radnog statusa radnika JZU Dom zdravlja Jajce Nisveta dr. Hrnjića, specijalista pneumoftiziolog, on je imao zaključen Sporazum o mirovanju prava i obaveza iz radnog odnosa, jer je na to imao pravo kao imenovani zvaničnik raspoređen je na radno mjesto specijalista pneumoftiziolog u Pneumoftiziološkoj službi Doma zdravlja Jajce", naveli su iz Doma zdravlja, uz konstataciju da su navodi iz prijave "izmišljeni i lažni“.

Ne ulazeći u stručne kvalifikacije i sposobnosti braće Hrnjić i ne sporeći njihovu evidentnu uspješnost u pozicioniranju na funkcijama u Jajcu, ipak ne mogu se zanemariti činjenice da je ovakve karijere pratio i politički angažman.

Bio načelnik općine, danas je predsjednik SDA u Jajcu

Treba podsjetiti da je Nisvet Hrnjić, osim što je bio direktor Doma zdravlja i ministar u Vladi SBK bio i načelnik Općine Jajce u dva mandata i to od 2004. do 2012. godine.

Inače, Nisvet Hrnjić nedavno se okitio novom titulom, a to je predsjednička pozicija u OO SDA Jajce za koju je kažu bio jedini kandidat.

Navodno je do takvog "kompromisnog" rješenja Nisvet Hrnjić došao u dogovoru s Edinom Hozanom, načelnikom Općine Jajce i doskorašnjim predsjednikom jajačke SDA.
Načelnik Hozan dao je i saglasnost za imenovanje Mirzeta Hrnjića za direktora Doma zdravlja, što grupa uposlenika također smatra spornim, jer tvrde da su Hrnjić i Hozan u bliskim prijateljskim i stranačkim vezama i da je i to moglo imati utjecaja na imenovanje Mirzeta Hrnjića za direktora Doma zdravlja.

Prema tvrdnjama naših izvora Hozan se odrekao nove kandidature za predsjednika OO SDA, a Hrnjić je obećao da se ove godine neće kandidirati za načelnika, nego će podržati Hozana u utrci za četvrti mandat na čelu "kraljevskog grada".

No, prema tvrdnjama naših izvora, možda se Hrnjić već pokajao zbog datog obećanja, pa je kako se priča prilikom posjete jednom jajačkom selu prije nekoliko dana mještanima već obećavao da će im "dovesti vodu" ukoliko on postane načelnik.

Zanimljivo je da HDZ koji "stoluje" s SDA u Jajcu i zajedničkim snagama upravljaju godinama procesima u tom gradu nije imao ništa protiv faktičkog nasljeđivanja direktorskih pozicija u Domu zdravlja u Jajcu između braće Hrnjić.

Naravno, kao što smo vidjeli iz odgovora iz Doma zdravlja u Jajcu "sve je u skladu sa zakonom" i svi odbacuju optužbe da imenovanje jednog brata na poziciju ima bilo kakve veze s političkom moći drugog brata.

Također, ovaj slučaj je još jedna potvrda kako se stranački i "najljući neprijatelji" lako i brzo saglase oko raspodjele fotelja i funkcija, dok svi procesi od interesa za građane uglavnom stagniraju ili se kreću "puževim koracima".