Svijet

Kako je Amerika pržila novac po Afganistanu: Milijarde za prazan hotel i cestu koja ne vodi nigdje

Američke vlasti potrošile su 85 miliona dolara za hotel pokraj svoje ambasade u Kabulu, glavnom gradu Afganistana, a taj objekt nikada nije otvoren. Dale su i 249 miliona dolara za cestu na sjeveru zemlje od koje je na kraju sagrađeno 15% od planirane dužne. Izdvojile su i prosječno 1,5 milion dolara svakog dana od 2002. do 2018. kako bi suzbile trgovinu opijuma.

Rezultat: 2017. je proizvodnja opijuma bila četiri puta veća nego 2002. godine. Sve to pokazuju rezultati inspektorata samih američkih vlasti koji je istraživao primjere “rasipništva i zloupotreba” u američkim pokušajima da nakon rata ponovno izgrade afganistansku državu.

Nakon dvije decenije, SAD se povukao ovog ljeta iz države, a odmah nakon toga militantna grupa talibana ponovo je preuzela vlast. Najgore od svega, rat je ubio oko 175 hiljada ljudi. I u jučerašnjoj je eksploziji bombaša samoubice u pokrajini Kunduz pokraj šiitske džamije stradalo najmanje 50 ljudi. Svijet prati stradanja u Afganistanu, a rasipništvo je kritičarima jedan od dokaza neuspjeha američke intervencije u zemlji.

Ukupno je SAD na rat i obnovu Afganistana potrošio između 800 milijardi i dva biliona dolara, ovisno o procjenama. CNN je pobrojio najgore primjere rasipanja novca. Osim onih koje smo već istaknuli, tu je i grupa od 16 italijanskih aviona G.222 za koje je SAD potrošio 2008. čak 549 miliona dolara, i vozili su samo godinu dana te su zatim ostavljeni da truhnu.

Na kraju su prodati u staro željezo za samo 40 hiljada dolara. Amerikanci su potrošili i 36 miliona dolara kako bi u pustinji sagradili vojnu bazu Camp Leatherneck za marince u provinciji Helmand koju vojska nije htjela koristiti. Zatim su bazu predali afganistanskoj vojsci koja ju je također odbila koristiti.

Također su od jedne kanadske firme naručili i 1,3 miliona kamuflažnih uniformi za afganistansku vojsku te su ih platili 28 miliona dolara. No, niko ih nije koristio jer te uniforme pomažu skrivanju vojnika u šumi, a samo je 2% Afganistana prekriveno šumom.