legendarni film

Kako je druga filmska saradnja DiCapria i Scorsesea dovela do epske avionske nesreće

DiCapriova saradnja sa Scorseseom, pod utjecajem De Nira, proizvela je uspješne filmove poput Avijatičara i zaradila nominacije za Oscar.

Scorseseovo i DiCapriovo partnerstvo dovelo je do nekoliko hvaljenih filmova, s različitim budžetima, ali dosljednom posvećenošću vizualnom pripovijedanju.

VFX supervizor za The Aviator detaljno opisuje kako je nastala legendarna avionska nesreća u filmu. Avijatičar je film Martina Scorsesea iz 2004. u kojem glumi Leonardo DiCaprio kao stvarni holivudski talenat i pionir avijacije Howarda Hughesa, koji opisuje njegov život od 1927. do 1947. godine. Avijatičar je bila druga saradnja Scorsesea i DiCapria nakon što su njih dvojica prvi put radili zajedno 2002.

U razgovoru sa Corridor Crew, VFX supervizor Robert Legato govori o tome kako je nastala avionska nesreća u The Aviatoru.

Legato je objasnio da su ludi pokreti kamere onemogućeni činjenicom da je koristio minijature, ali je kroz montažu mogao " stvoriti osjećaj za ritam i brzinu". Ovom metodom je dao prioritet izazivanju osjećaja gubitka kontrole nad avionom u ovakvom trenutku, a ne skupom efektu. Za stvarnu nesreću, Legato je koristio "kabelu" da u suštini ubaci kameru u kuću."

Pored vizuelnih efekata iza ove scene u Avijatičaru, DiCapriova uzbudljiva izvedba je dio onoga što scenu čini uvjerljivom. Avijatičar se dobro snašao u karijeri i DiCapria i Scorsesea, donijevši im nominacije za Oscar za najboljeg glumca i najboljeg reditelja, respektivno. Dio onoga što je dovelo do veličine Avijatičara vjerovatno je bio postojeći odnos koji su Scorsese i DiCaprio razvili kroz saradnju u Bandama New Yorka.