Potvrđeno pisanje Raporta

Kako je propala pomoć Turskoj: Iz Općine Stari Grad šutjeli pola godine i sad pokušavaju opravdati svoju nesposobnost

Nakon što je Raport u subotu objavio tekst o tome da je Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo faktički poništilo svoj zaključak iz februara ove godine o slanju 200.000 KM pomoći narodu Turske u područjima pogođenim zemljotresom u toj zemlji, danas su reagirali iz Službe za odnose s javnošću i informacioni system Općine Stari Grad.

U reakciji iz ove Općine nisu demantirali, jer za to nemaju ni osnova, da su odustali od slanja pomoći Turskoj kako su prvobitno najavili u februaru ove godine a o čemu je zaključak usvojilo i Općinsko vijeće Stari Grad, ali su reakcijom potvrdili da je novac utrošen na referendum o opozivu Hadžibajrića o čemu javnost očito ne bi bila obaviještena da nije bilo Raporta.

Tvrde da uplata nije mogla biti realizovana

Tek nakon što je Raport objavio tekst o tome, iz Općine Stari Grad pokušali su pojasniti razloge zbog kojih su se odlučili "da sredstva u budžetu Općine Stari Grad Sarajevo namijenjena za pomoć žrtvama zemljotresa u Turskoj preusmjere na održavanje referenduma o opozivu općinskog načelnika".

Iako javnost nije ni znala da su u Općini Stari Grad odustali od slanja pomoći Turskoj dok to nisu objavili prvo Raport, pa onda i drugi mediji, sada iz ove općine u svojoj reakciji navode da su "s ciljem objektivnog informisanja javnosti, dužni iznijeti sve činjenice i faktore koji su prethodili ovoj odluci."

U nastavku prenosimo pojašnjenje iz Općine Stari Grad o tome zašto nisu poslali pomoć narodu Turske, iako su ta sredstva već bila uvrštena u budžet za ovu godinu:

"Iako je Općina Stari Grad Sarajevo, kao i Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo imala najbolje namjere u pružanju pomoći stanovništvu ugroženom razornim zemljotresima, zbog nedostatka zakonske regulative, kao i jasnih instrukcija viših organa vlasti, uplata sredstava nije mogla biti realizovana.

Nakon što je usvojen zaključak o izdvajanju sredstava za pomoć stanovništvu Turske stradalom u zemljotresu, a cijeneći da je Ministarstvo sigurnosti BiH nadležni organ za ostvarivanje međunarodne saradnje u oblasti zaštite i spašavanja, kao i za koordinaciju provođenja standardnih operativnih procedura prilikom pružanja međunarodne pomoći, Općina Stari Grad Sarajevo obratila se resornom ministarstvu 20.02.2023.godine zahtjevom za precizne instrukcije na koji način, a u skladu sa relevantnim zakonskim propisima, se može izvršiti uplata sredstava Republici Turskoj.

Ministarstvo sigurnosti BiH u odgovoru dostavljenom Općini Stari Grad Sarajevo 02.03.2023. godine navelo da, shodno 'Uputstvu za međuresornu koordinaciju prilikom primanja, upućivanja i tranzita međunarodne pomoći u zaštiti i spašavanju', ovo ministarstvo definiše prijedlog sadržaja međunarodne pomoći koja se nudi državi koja traži istu a uzimajući u obzir i potrebne procedure kao i obrasce koji su sastavni dio navedenog dokumenta, a koja je tretirana prevashodno u naturi, odnosno opremi i sredstvima za zaštitu i spašavanje ili ljudskim resursima.

Ministarstvo sigurnosti BiH nije dalo jasnu instrukciju Općini Stari Grad Sarajevo na koji način se može realizovati uplata finansijskih sredstava.

Ostale institucije uspješno poslale novčanu pomoć

Cijeneći da citiranim Uputstvom, kao ni ostalim zakonskim i podzakonskim aktima nema jasno definisanih propisa na koji način se može vršiti uplata finansijskih sredstava sa nivoa lokalne samouprave prema drugim državama, zaključak o uplati pomoći stradalom stanovništvu Turske, i pored najboljih namjera, nije mogao biti realizovan- naveli su iz Općine Stari Grad.

Međutim, ovo pojašnjenje "ne drži vodu", jer poznato je da je iz BiH uplaćivana novčana pomoć za Tursku. Raport je provjerio da su različite institucije i organi uplaćivali novac putem posebnih transakcijskih računa otvorenih za te namjene, a iza kojih su stajale organizacije Crvenog križa u našoj zemlji i taj novac je uspješno transferiran u Tursku i to u veoma kratkom roku, netom nakon zemljotresa kada je pomoć bila i najpotrebnija.

Također iz Općine Stari Grad Sarajevo su odluku o preusmjeravanju pomoći narodu Turske doveli u vezu s hapšenjem bivšem načelnika te općine Ibrahima Hadžibajrića u maju ove godine, osumnjičenog za teška krivična djela i koji je trenutno u pritvoru.

"Dešavanja iz maja ove godine i istražne radnje provedene u Općini Stari Grad Sarajevo ukazala su na mogućnost nezakonitog postupanja u brojnim predmetima sa kojima je javnost dobro upoznata. Upravo iz tog razloga, postoji opravdana sumnja da je prethodni menadžment Općine Stari Grad odluku o pomoći stanovništvu Turske donio ishitreno i bez prethodne provjere zakonskih mogućnosti za njenu realizaciju. Spremnost i opredijeljenost za pomoć prijateljskom narodu Republike Turske i dalje postoji, ali isključivo u zakonskim okvirima i kada se steknu uslovi i donesu zakoni na nivou države Bosne i Hercegovine", ističe s eu soapćenju iz Općine Stari Grad.

Međutim, iz ove općine nisu pojasnili kako to da su za odluku iz februara tek u maju posumnjali da je nezakonita, kao i zbog čega onda javnost nisu ranije obavijestili o tome. Jer, ukoliko im je, kako navode stalo do objektivnog informisanja javnosti, onda su svim medijima koji su objavili u februaru da će Općina Stari Grad uplatiti pomoć od 200.000 KM , trebali poslati obavijest da pomoć nije uplaćena.

Objava na FENA-i
Objava Anadolije
Objava na Avazu
Objava TVSA
Objava na Klixu

Dalje, iz općine Stari Grad Sarajevo navode da su "majska dešavanja i istražne radnje" u toj općini ukazala na mogućnost da je "prethodni menadžment Općine Stari Grad odluku o pomoći stanovništvu Turske donio ishitreno i bez prethodne provjere zakonskih mogućnosti za njenu realizaciju."

Svi podaci su u Službenim novinama KS

Činjenica je da je zaključak o odobravanju pomoći donijelo i Općinsko vijeće Stari Grad koje djeluje još uvijek u istom sastavu, pa se prema reakciji Općine Stari Grad onda postavlja i pitanje njihove eventualne odgovornosti.

Iz Općine Stari Grad su i tvrdnje u tekstu da je za sedam članove Komisije za provođenje opoziva Općinskog načelnika izdvojeno 85.000 KM, nazvali "netačnim i tendencioznim".

Naveli su da je za potrebe provođenje referenduma za opoziv Općinskog načelnika bilo angažirano sedam članova navedene komisije, te 337 članova biračkih odbora i još 86 lica angažovanih za potrebe provođenja referenduma, a za ove psoljednje navedene nisu naveli šta im je konkretno bio zadatak.

"Dakle, ukupno je 431 osoba angažovana za rad na provođenju referenduma za opoziv načelnika i za naknade svim ovim osobama izdvojeno je 81.855,83 KM", naveli su iz Općine Stari Grad Sarajevo.

Podsjećamo, informacija da je Općinsko vijeće Stari Grad za bruto naknade članovima komisija za provođenje referenduma izdvojilo iznos od 85.000,00 KM objavljena je u Službenim novinama Kantona Sarajevo.

S druge strane, samo jedna komisija nosi naziv "komisija za provođenje referenduma", pod tim imenom je formirana i u nju je imenovano sedam članova.

U dostupnim informacijama i na stranici Općine Stari Grad odnosno Općinskog vijeća Stari Grad, nigdje se ne spominje da tu komisiju čini još najmanje 424 osobe, a ni u Službenim novinama se ne navodi taj podatak.

Općina Stari Grad je zasmetalo i što smo naveli da je budžet Općine Stari Grad je mijenjan i "kod granta za lokalnu izbornu komisiju kojoj će prema ovogodišnjem budžetu umjesto prvobitnih 155.000 KM biti uplaćeno 175.000 KM."

Iz te općine naime navode da nije tačno da je prvobitni budžet OIK-a bio 155.000, nego pojašnjavaju da je taj budžet bio 20.000, ali da je u konačnici ipak nakon što je "Centralna izborna komisija BiH donijela odluku o provođenju prijevremenih izbora za općinskog načelnika 29.10.2023. godine naloženo je Općini Stari Grad da osigura sredstva potrebna za provođenje istih, te je dodatnih 155.000 KM obezbijeđeno umanjenjem pozicija budžeta za koje je procijenjeno da neće biti izvršene u planiranom iznosu."

To znači da je OIK ipak na kraju raspolagao sa 175.000 KM, a kako je Raport i prenio podatak objavljen iz Službenih novina.