Vijesti

Kako je sutkinja obrazložila oslobađanje Sarajlića?

Asim Sarajlić, Sabahudin Delalić i Muhamed Šehović oslobođeni su danas pred Općinskim sudom u Sarajevu u aferi "Asim".

Radi se famoznoj aferi koja je nastala objavom snimka na kojem se čuje kako Sarajlić jednom delegatu SDA (Velidu Tvrtkoviću) obećava zaposlenje supruge ukoliko podrži Firketa Prevljaka za šefa Kantonalnog odbora SDA umjesto Semira Efendića.

Tvrtković je snimio kompletan razgovor sa Sarajlićem i Delalićem, a objavio ga je upravo Efendić, koji je vrlo brzo nakon toga i napustio SDA.

Osim o zaposlenju Tvrtkovićeve supruge, za šta su bili optuženi, na snimku su se mogle čuti i druge skandalozne stvari.

Poptu one u kojoj Sarajlić objašnjava da su on i šef OSA-e Osman Mehmedagić završili mandat Abdulahu Skaki kao gradonačelniku Sarajeva ‘zavrćući’ ruke vijećnicima kao u filmu Kum.

I upravo je taj snimak bio ključni dokaz Tužilaštva Kantona Sarajevo. No, sutkinkja Amela Skrobo-Kadrić danas je prilikom izricanja oslobađajuće presude rekla da taj snimak nije zakonit. Kako je onda obrazložila oslobađanje Sarajlića?

Tako snimak koji je sačinio svjedok Tvrtković je po ocjeni sutkinje Amele Skrobo Kadrić nezakonito nastao ulaskom u tuđi prostor i nelegalnim audio snimanjem optuženih.

"To se također kosi sa konvencijama o ljudskim pravima", navela je ona.

Potom je sutkinja kazala da Tužilaštvo KS nije dokazalo da su optuženi po prethodnom dogovoru željeli utjecati na rezultat izbora. Tako je ukratko sutkinja Skrobo Kadrić obrazložila oslobađanje Sarajlića.

Podsjetimo, Sarajlić i Delalić su Tvrtkoviću obećavali uhljebiti ženu upravo kako bi utjecali na unutarstranačke izbora - Tvrtković je trebao glasati za njihovog favorita Fikreta Prevljaka umjesto za Semira Efendića.