Majka i dijete

Kako razgovarati sa djecom o koronavirusu: Nemojte lagati, ali paniku ostavite po strani

Svjedoci smo pandemije koronavirusa. U situaciji kada ne može promijeniti vanjsku okolnost, čovjeku jedino preostaje da se on mijenja.

Djeca su izuzetno osjetljiva na strahove roditelja, brige, stres i traume u porodici. Iako mislimo da su djeca mala i da ne razumiju, oni osjećaju sve naše brige. Nemojte lagati djecu, ali i paniku ostavite po strani.

Odrasli se često ponašaju nezrelo, psuju, prijete, prepričavaju po bezbroj puta neki trač ili vijest, potpuno zanemarujući prisustvo djece. Djeca nisu imuna na svakodnevna dešavanja.

Razgovarajte s djecom o mjerama zaštite i mogućim posljedicama bolesti.

Potražite informacije o koronavirusu i načinima prevencije i izlječenja. Razgovarajte o značaju vođenja lične higijene, o pravilnom pranju ruku, nakon korištenja toaleta, prije i poslije obroka, nakon igre napolju. Istaknite da je najvažnije da ojačamo organizam i imunitet u borbi protiv bilo koje bolesti. Zdrava ishrana, što više fizičkih aktivnosti u prirodi. Objasnite im da trenutno moramo, kako bismo se zaštitili, da promijenimo način života. Ukažite im na značaj štetnosti zajedničkog korištenja čaša za vodu/sokove, pribora za jelo… Smanjiti druženje u zatvorenim prostorijama.

Naoružajte se strpljenjem, dozvolite djeci da vas pitaju sve što žele.

Pokušajte ne paničiti u razgovoru s drugima, pred njima. Pokažite djetetu kako se osjećate, nemojte “lažirati” osjećanja jer djeca odlično razumiju neverbalne poruke koje su u suprotnosti sa onim što pričate, možete ih samo na taj način zbuniti i učiniti nesigurnim.

Nemojte ih pretrpati informacijama koje neće razumjeti.

Nema svrhe ubjeđivati dijete da se ne plaši uopće, kada je situacija takva da daje razloga za strah, ipak taj strah treba umanjiti i pobijediti. Bitno je da prepoznate strah i nesigurnost i odgovorite na dječija pitanja u skladu s uzrastom djeteta, bilo kroz igru, priču, crtanje ili razgovor.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare