Partijski drugovi se sažalili

Kako su Draško Milinović, Obren Petrović i Irena Šiško nagrađeni minornim kaznama za sukob interesa

Draško Milinović je trebao biti kažnjen odbitkom od plate u iznosu od 50 posto tokom šest mjeseci, ali su se u Komisiji smilovali, pa će mu se odbijati tek 10 posto. Najbolje je prošao SNSD-ov Obren Petrović koji "nije bio svjestan" da je u sukobu interesa, pa će ga kršenje Zakona koštati odbitkom 10 posto od plate tek jedan mjesec

Zbog čega je apsolutno opravdan zahtjev Evropske unije da BiH kao jedan od prioritetnih uvjeta za otvaranje pregovora s EU već do marta mora donijeti novi Zakon o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH pokazala je i današnja sjednica Komisije za utvrđivanje sukoba interesa.

Ili, bolje rečeno pokazale su sankcije za funkcionere za koje je utvrđeno da su prekršili Zakon o sukobu interesa u institucijama vlasti.

Sjednica Komisije pretvorila se u pravi cirkus, jer su promijenjene prvobitne odluke o sankcijama, a nakon što su u zaštitu funkcionera koji su se našli u sukobu interesa stali njihovi partijski drugovi, članovi Komisije iz stranaka koje su i postavile svoje kadrove.

Naime, Draško Milinović, direktor regulatorne agencije za komunikacije kojeg je na tu funkciju postavio SNSD. Milinović je istovremeno bio na čelu Teniskog saveza RS koji je dobijao novac iz budžeta, što je protivno zakonu.

Rečeno je da se ovako 'visoka' kazna Milinoviću izriče jer je Teniski savez RS 2020. godine iz budžeta dobio 320.000 KM, 2022. je dobio tri miliona KM, a 2023. čak 12,5 miliona KM.

Iako je Zakon jasan i uopšte ne dozvoljava funkcionerima dvojne funkcije u ovakvim slučajevima, član Komisije Radovan Kovačević (SNSD), branio je Milinovića, kazavši da su ti milioni uloženi u izgradnju teniskih tenera i za održavanje teniskog kupa u Banjoj Luci koji je prema njegovim riječima donio dobrobit i BiH.

Očigledno kao rezultat Kovačevićeve urgencije na tajnom glasanju o sankcijama u dijelu sjednice koji nije bio otvoren za novinare odlučeno je da će Milinoviću ipak biti odbijano tek 10 posto od plate u narednih šest mjeseci.

Obrenu Petroviću 10 posto od plate za jedan mjesec

Odbitak 10 posto od plate za jedan mjesec ili ukupno oko 500 KM, kazna je i za SNSD-ovog državnog poslanika Obrena Petrovića za kojeg je utvrđeno da je bio u sukobu interesa u prošlom poslaničkom mandatu jer je tada istovremeno njegov sin bio v.d. zamjenika direktora Vodovoda u Doboju.

Kakva sve opravdanja funkcioneri nalaze za kršenje Zakona govori i to da je Petrović u izjašnjenju Komisiji naveo "da uopće nije bio svjestan sukoba interesa", te da je njegov sin podnio ostavku mjesec nakon pokretanja postupka. Komisija je Petrovićeva opravdanja uzela kao olakšavajuće okolnosti i izrekla mu jednu od najblažih sankcija.

Irena Šiško, za koju je utvrđeno da se našla u sukobu interesa, jer dok je bila zamjenica direktora Agencije za visoko obrazovanje, njen suprug bio direktor preduzeća Zabrišće Livno koje je sklapalo ugovore sa institucijama također je u konačnici dobila blažu kaznu od prvobitno planirane. Umjesto odbitka 20 posto od plate tokom narednih šest mjeseci, ipak će joj biti odbijano 10 posto od plate.

Kršenje Zakona je i prekoračenje od stotinu KM i milion maraka

Na sjednici Komisije je utvrđeno i da je Aleksandar Zolak, bivši direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH bio u sukobu interesa jer je njegova majka bila članica Skupštine TNT Banja Luka koja je sklapala ugovore sa institucijom u iznosu većem od 5.000 KM.

Konkretno, u ovom slučaju je utvrđeno da je dozvoljeni iznos premašen za 556 KM.

Mira Pekić (PDP) predsjedavajuća Komisije, jedina je od članova Komisije koja danas nije branila nekog od stranačkih funkcionera koji su se našli u sukobu interesa. Poznato je da je Zolak bio kadar PDP-a, ali Pekić je kazala, da se Zakon mora poštovati i da je svejedno da li je neko u sukobu interesa zbog nekoliko stotina ili milion maraka.

S obzirom na to da Zolak nije više direktor, njemu ne može biti izrečena novčana sankcija, nego je samo konstatirano da je bio u sukobu interesa.