jeste li se ikad čuli?

Kako zvuči pričanje u snu? Glumac se snimao cijelu noć i sve objavio. Evo šta trebate znati o tome

Pričanje u snu može biti vrlo smiješno, zabavno, fascinantno, ali i sramotno. Možda ste pričali o nečemu što ste sanjali, odnosno proživjeli tog dana, a možda ste i otkrili onome pored vas mnogo više nego što ste željeli.

Ljudi u snu pričaju najviše 30 sekundi po epizodi, no neki mogu da pričaju više puta u istoj noći. Ponekad su to vrlo jasni izrazi i možete potpuno da razumijete šta onaj koji spava govori. Međutim, katkad će to biti i mumlanja koja se teško dešifruju. Dok ih slušate, činit će vam se da se obraćaju sami sebi. Neki šapuću, a neki i viču.

Adamu Rozenbergu, filmašu i video uredniku iz SAD prijatelji su rekli da često priča u snu, pa je odlučio da se snimi. Napravio je kompilaciju svojih najboljih "provala" i objavio na Youtube.

Polovina djece između tri i deset godina priča u snu, a tek mali broj odraslih - oko 5 posto. Neki mogu da pričaju svaku noć, a muškarci i žene rade to podjednako. No stručnjaci vjeruju da je pričanje u snu nasljedno.

Naučnici još nisu sigurni pričamo li u snu ili ne jer se somnilokvija javlja u svim fazama sna. U većini slučajeva je potpuno bezopasna, ali ponekad može biti znak poremećaja spavanja ili određenog zdravstvenog stanja, piše Webmd.

Tokom noćnih terora ili strahova djeca vrište, viču i udaraju se. Teško je probuditi ih iz tog stanja. Djeca koja imaju noćne terore češće mjesečare i pričaju u snu. Pričanje u snu može se javiti tokom mjesečarenja, ali i poremećaja hranjenja u snu, stanja u kojem čovjek jede u snu.

Poremećaj u ponašanju za vrijeme REM faze sna može rezultirati vikanjem, roktanjem, pa čak i nasilnim ponašanjem.