GOYA AWARDS

Kao da ne stari: Sigourney Weaver je sve oduševila na dodjeli prestižnih nagrada

Sedamdesetčetverogodišnja glumica Sigourney Weaver osvojila je prestižnu Međunarodnu nagradu Goya . Riječ je o značajnoj filmskoj nagradi koju uspoređuju sa španskom inačicom Oscara. Kako stoji u objašnjenju Španske filmske akademije, Sigourney je nagradu zaslužila kako su rekli zbog "impresivne karijere pune nezaboravnih filmova tokom koje je utjelovila i oživjela neovisne, složene i snažne ženske likove". Glumica je tako stigla u Valladolid kako bi preuzela posebnu nagradu.

"Uvijek tragam za pričama o ženama da nas podsjete na to koliko su žene moćne na razne iznenađujuće načine", rekla je 74-godišnjakinja uzvanicima. Glumica je sve oduševila i svojim izgledom. Naime, izgleda besprijekorno i u osmom desetljeću života. Nagradu je preuzela u custom made zelenoj haljini s crnim detaljima Thom Browne, koja joj je stajala kao salivena.

Inače Međunarodna Goya nagrada uvedena je 2022. godine u sklopu španskih filmskih nagrada. Radi se o nagradi koja odaje priznanje umjetnicima koju su doprinijeli u povezivanju različitih ljudi i kultura u kinematografiji. Sigourney je tek treća dobitnica, a od uvođenja kategorije dobile su je još samo Cate Blanchett i Juliette Binoche.

Weaver je najpoznatija po ulozi Ellen Ripley u filmovima "Alien", a također je igrala u filmovima "Ghostbusters", franšizi "Avatar", "Working girl", "You Again" i brojnim drugim. Prestižnu nagradu Zlatni globus osvojila je za film "Gorillas in the Mist" i "Working Girl".