ratni zločinac

Karadžić je igračima FK Sarajevo uglavom pričao o Josipu Brozu Titu

Večeras su je Borac u Banja Luci u okviru 23. kola Premijer fudbalske lige BiH sa 3:1 savladao Zvijedu 09 i tako potvrdio sjajnu formu.

Ipak, susret su obilježili navijači Borca koji su istakli trasnparent na kom je pisalo:

– Neka igrači, uprava i navijači BOSANSKOG REALA, potraže pomoć od klupskog psihologa Radovana – stajalo je na sjevernoj tribini Gradskog stadiona.

Psiholog Radovan, naravno, odnosi se na ratnog zločinca Radovana Karadžića, koji je uoči agresije na Bosnu i Heregovinu obavljao posao psihologa u Fudbalskom klubu Sarajevo.

Toga se prije nekoliko godina u razgovoru za hrvatski Večernji listi prisjetio i jedan od najboljih igrača u historiji FK Sarajevo i nekadašanji selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Faruk Hadžibegić.

"Karadžića je predsjednik Sarajeva Svetozar Vujović angažovao da kao psihijatar sa nama fudbalerima radi seanse kako bi nas kao motivirao. Upravo je on stalno govorio o partiji, Titu, Sutjesci, Neretvi, a jedna od seansi bila je s Titovim psom Reksom, poslije nazvanim Luksom, koji je spasio maršala na Tjentištu kad je pala bomba u blizini Vrhovnog štaba.

Dok bi Karadžić to pričao, mi igrači smo morali da zaspimo u dvorani, a kako nam se žurilo da poslije igramo karte, uvijek bi neko on nas poslije nekoliko minuta zalajao.

"Dobro, Reks se probudio, seansa je uspjela, igrači su se probudili iz hipnoze", rekao bi Karadžić - prisjeća je Hadžibegić.

Nakon nekoliko godina Karadžić se popeo na sarajevska brda i počeo sa agresijom na BiH, a na grad koji mu je podario sve izvršio je najdužu opsadu nakon Drugog svjetskog rata, te mu je zatvoren i presuđen krivim za ratne zločine u Međunarodnom tribunalu u Hagu.

"Zanimljivo, glavni mučitelj Sarajeva Radovan Karadžić je prije rata bio psiholog u FK Sarajevo. Karadžić je tada svoje igrače učio da bez obzira na etničku pripadnost, budu jedan tim i da ne obraćaju pažnju na razlike. Međutim, Karadžić je sve radio suprotno kada je vodio bosanske Srbe u napadu na Sarajevo. Sada se nalazi na suđenju u Hagu za zločine koje je počinio”, napisao je novinar The Independenta Christopher Beanland.

Definitivno osoba koja pripada mračnoj strani historije i čije ime nema mjesta nigdje, pogotovo ne na sportskim terenima.